Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να σταματήσετε να είστε τοξικοί και να γίνετε πιο ευγενικοί

Δείτε πώς να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας



Όλοι έχουμε στιγμές όπου θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο καλοί, και τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε θετικές αλλαγές. Εάν είστε έτοιμοι να ρίξετε την τοξικότητα και να αρχίσετε να είστε καλύτερος άνθρωπος, δείτε πώς να ξεκινήσετε.

Pixel

1. Ακούστε πραγματικά τους ανθρώπους όταν μιλάνε.

Μην περιμένετε απλώς τη σειρά σας για να μιλήσετε. Ακούστε πραγματικά τι λέει κάποιος, επικεντρωθείτε στα λόγια του και απαντήστε προσεκτικά. Κάντε ερωτήσεις, κάντε οπτική επαφή και δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους ακούνε και τους εκτιμούν, χτίζοντας ισχυρότερες συνδέσεις.

2. Κάντε κομπλιμέντα που είναι ειλικρινή και με νόημα.

Παρατηρήστε τα καλά στους ανθρώπους και ενημερώστε τους! Το να επαινείτε το ντύσιμο κάποιου, τη σκληρή δουλειά του ή μια ευγενική χειρονομία μπορεί να φωτίσει τη μέρα του και να ενισχύσει τη σχέση σας. Να είστε γνήσιοι, συγκεκριμένοι και να αποφεύγετε τα κομπλιμέντα ή τις συγκρίσεις.

3. Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.

Αποδεχτείτε τα λάθη σας και ζητήστε συγγνώμη όταν τα κάνετε. Η αποφυγή κατηγοριών, η δημιουργία δικαιολογιών ή η μετατόπιση της ευθύνης σε άλλους ανθρώπους απλώς τροφοδοτεί την τοξικότητα. Η αναγνώριση των λαθών σας δείχνει ωριμότητα και διάθεση για ανάπτυξη.

4. Να προσέχετε τα λόγια σας.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε, ειδικά όταν νιώθετε απογοήτευση ή θυμό. Οι λέξεις μπορούν να πληγώσουν βαθιά, γι' αυτό επιλέξτε τις προσεκτικά. Αποφύγετε προσβολές, σαρκασμούς ή παθητικά-επιθετικά σχόλια. Προτιμήστε την επικοινωνία με σεβασμό και εποικοδομητική.

5. Γιορτάστε τις νίκες άλλων ανθρώπων όσο και τις δικές σας.

Μην αφήνετε τη ζήλια ή τον φθόνο να παρεμποδίζουν το να είστε ευτυχισμένοι για τους άλλους ανθρώπους. Γιορτάστε τα επιτεύγματά τους, μεγάλα ή μικρά. Είναι σημάδι γενναιόδωρου πνεύματος και δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα όπου όλοι νιώθουν υποστήριξη.

6. Εξασκήστε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου άλλου και προσπαθήστε να κατανοήσετε την προοπτική του, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί του. Δείξτε καλοσύνη και συμπόνια, ειδικά όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται. Θυμηθείτε, ο καθένας έχει τις δικές του μάχες που δίνει.

7. Θέστε υγιή όρια.

Είναι εντάξει να λέτε «όχι» σε πράγματα που εξαντλούν την ενέργειά σας ή δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας. Η προστασία της ευημερίας σας δεν είναι κάτι εγωιστικό, είναι απαραίτητο. Κοινοποιήστε τα όριά σας ξεκάθαρα και με σεβασμό για να αποφύγετε τη δυσαρέσκεια ή την εξάντληση.

8. Αποφύγετε το κουτσομπολιό και την αρνητικότητα.

Μη συμμετέχετε σε φήμες ή συζητήσεις για κακόβουλα κουτσομπολιά πίσω από την πλάτη των ανθρώπων. Είναι τοξικό και δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον. Επικεντρωθείτε σε αναζωογονητικές συζητήσεις και θετικές αλληλεπιδράσεις.

9. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.

Όλοι θυμώνουμε, απογοητευόμαστε ή λυπούμαστε μερικές φορές, αλλά το να επικρίνουμε τους ανθρώπους δεν είναι ποτέ η απάντηση. Βρείτε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, είτε μέσω άσκησης, διαλογισμού, ημερολογίου ή συνομιλίας με έναν έμπιστο φίλο ή θεραπευτή. Το να μάθετε να αυτορυθμίζεστε μπορεί να σας αποτρέψει από το να προβάλλετε την αρνητικότητα σας σε άλλους ανθρώπους.

10. Ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη και επανορθώστε.

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε πληγώσει κάποιον, μην προσφέρετε απλώς ένα μισόκαρδο «συγγνώμη». Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τον αντίκτυπο των πράξεών σας, να εκφράσετε γνήσια τύψεις και να κάνετε μια ειλικρινή προσπάθεια για να επιδιορθώσετε τη ζημιά που έχετε προκαλέσει. Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τη σχέση και δεσμεύεστε να τα πάτε καλύτερα.

11. Να είστε ανοιχτοί σε σχόλια και κριτική.

Μην παίρνετε αμυντική στάση όταν κάποιος επισημαίνει την τοξική σας συμπεριφορά. Ακούστε την άποψή του, σκεφτείτε τα λόγια του και σκεφτείτε αν υπάρχει αλήθεια στις παρατηρήσεις του. Το να είσαι ανοιχτός στην ανατροφοδότηση είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσωπική ανάπτυξη και να γίνεις πιο ευγενικό άτομο.

12. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους.

Η παρέα που διατηρείτε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας ανεβάζουν, ενθαρρύνουν την ανάπτυξή σας και είναι παραδείγματα καλοσύνης και συμπόνιας. Η θετική τους επιρροή μπορεί να σας επηρεάσει και να σας βοηθήσει να γίνετε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

13. Να είστε ευγνώμονες.

Εστιάστε στα καλά πράγματα στη ζωή σας, μικρά και μεγάλα. Εκφράστε ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τις εμπειρίες και τις ευλογίες που έχετε. Η ευγνωμοσύνη μετατοπίζει την εστίασή σας από την αρνητικότητα στη θετικότητα, καθιστώντας σας πιο πιθανό να ενεργείτε με καλοσύνη και γενναιοδωρία.

14. Προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο σας και βοηθήστε τους ανθρώπους.

Το να δίνεις πίσω στην κοινότητά σου ή να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη μπορεί να είναι απίστευτα ανταποδοτικό. Μετατοπίζει την εστίασή σας από τον εαυτό σας σε άλλους ανθρώπους και ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Ο εθελοντισμός μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σας και την αίσθηση του σκοπού σας.

15. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι εγωιστική, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ευημερίας σας. Κοιμηθείτε αρκετά, τρώτε θρεπτικά τρόφιμα, ασκείστε τακτικά και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά. Όταν είστε ξεκούραστοι και παίρνετε χαρά από τον εαυτό σας, είναι λιγότερο πιθανό να είστε αντιδραστικοί και πιο πιθανό να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους με καλοσύνη.

16. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς σας και η καλλιέργεια της καλοσύνης απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Μην αποθαρρύνεστε από αναποδιές ή ολισθήσεις. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, να γιορτάζετε την πρόοδό σας και να θυμάστε ότι κάθε μικρό βήμα μετράει. Με συνεχή προσπάθεια και προθυμία για μάθηση, μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε ένα πιο ευγενικό, πιο συμπονετικό άτομο.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Relax! Οι διακοπές είναι a state of mind

Κι αν δεν μπορείς να φύγεις  διακοπές… μπορείς πάντα να μπεις στο mood

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να νιώσω καλά με τον εαυτό μου

Πίστεψέ το: η ευτυχία εξαρτάται κυρίως από εσένα και όχι από τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς μια «αποτοξίνωση ντοπαμίνης» μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη

Μπορεί ένα detox από την ντοπαμίνη να σε βοηθήσει να νιώθεις καλύτερα και περισσότερο πλήρης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 6 Ιουλίου

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει τη νέα τάξη πραγμάτων

SINGLES

Ποιες ιδιότητες θεωρούνται οι πιο θελκτικές για να σας κάνει κάποιος παρέα

Δείτε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτετε και ποια να αποβάλλετε, αν θέλετε να είστε πιο αρεστοί

ΘΕΑΤΡΟ

Τριήμερη πλατφόρμα δράσεων με τίτλο What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 5, 6 και 7 Ιουλίου παρουσιάζει μια κοινή δράση σε τρία εμβληματικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή