Skip to main content

SELF-LOVE

6 τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου

Τι να κάνεις εκείνη την περίοδο του χρόνου που το άγχος βρίσκεται στα ύψη και το πρόγραμμά σου είναι γεμάτο



Η εξεταστική περίοδος είναι παραδοσιακά μια χρονική στιγμή που το άγχος βρίσκεται στα ύψη, όσο ο ελεύθερος χρόνος σου περιορίζεται πολύ και οι στιγμές ξεγνοιασιάς μοιάζουν να μπαίνουν στον πάγο. Εκείνες τις μέρες του χρόνου είναι σημαντικό να χτίζεις μηχανισμούς φροντίδας του εαυτού σου και της υγείας σου, οι οποίοι συμβάλουν τόσο στις καλύτερες επιδόσεις, όσο και στο να βγεις αλώβητη από μια δύσκολη στη διαχείρισή της κατάσταση. Ακολουθούν 6 τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, για να πάνε όλα καλά.

Pixel

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα μελέτης

Προγραμμάτισε τον χρόνο σου μοιράζοντας το υλικό κάθε μαθήματος σας σε διαχειρίσιμα τμήματα και αφιερώνοντας συγκεκριμένες ώρες για κάθε ένα από αυτά. Προγραμμάτισε τακτικά διαλείμματα για να ξεκουραστείς και να ανανεωθείς, ενώ δοκίμασε και την τεχνική Pomodoro (25 λεπτά συγκεντρωμένης μελέτης ακολουθούμενα από ένα διάλειμμα 5 λεπτών), που μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή

Δώσε προτεραιότητα στα ισορροπημένα γεύματα με πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης. Πίνε αρκετό νερό για να παραμένεις ενυδατωμένη, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Αν και ο καφές και τα ζαχαρούχα σνακ μπορούν να δώσουν μια γρήγορη δόση ενέργειας, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καταπτώσεις. Προτίμησε λοιπόν πιο υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή φρούτα.

Εξασφάλισε επαρκή ύπνο

Στόχευσε σε 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Πήγαινε νωρίς για ύπνο και ξύπνα τις ίδιες ώρες κάθε μέρα για να ρυθμίσεις το πρότυπο του ύπνου σου.

Βάλε στην καθημερινότητα τη σωματική δραστηριότητα

Ασχολήσου με σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση σου αρέσει. Αυτή μειώνει το άγχος και αυξάνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Κάνε μικρά διαλείμματα για να τεντωθείς ή να περπατήσεις, ειδικά αν κάθεσαι και μελετάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πες «ναι» στις τεχνικές χαλάρωσης

Πέρνα λίγα λεπτά κάθε μέρα κάνοντας διαλογισμό για να μειώσεις το άγχος και να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου. Χρησιμοποίησε τις ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να ηρεμήσεις το μυαλό σου και το σώμα σου σε στιγμές ανησυχίας.

Ανάπτυξε κοινωνικά συστήματα υποστήριξης

Το να διατηρείς σταθερές κοινωνικές συνδέσεις για συναισθηματική σου υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και γαλήνη στις δύσκολες στιγμές. Μην διστάσεις επίσης να απευθυνθείς σε υπηρεσίες συμβουλευτικής του πανεπιστημίου ή σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αν νιώθεις καταβεβλημένη από το στρες και την ανάγκη για περαιτέρω βοήθεια.

Διαβάστε επίσης

SELF-LOVE

6 δημιουργικοί τρόποι για να επενδύσεις στο self-love

Όλα όσα μπορείς να δοκιμάσεις για να χαρίσεις πολύτιμο χρόνο και φροντίδα προς τον εαυτό σου

SELF-LOVE

Διαίσθηση: Πώς να μάθεις να ακούς και να εμπιστεύεσαι την καρδιά σου

Ψάξε μέσα σου όλες οι απαντήσεις για τις μεγάλες ανησυχίες σου

SELF-LOVE

Πέντε τρόποι για να θέσεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου αυτό το καλοκαίρι

Πώς να δείξεις αγάπη και φροντίδα σε εσένα τους καλοκαιρινούς μήνες

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 6 Ιουλίου

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει τη νέα τάξη πραγμάτων

SINGLES

Ποιες ιδιότητες θεωρούνται οι πιο θελκτικές για να σας κάνει κάποιος παρέα

Δείτε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτετε και ποια να αποβάλλετε, αν θέλετε να είστε πιο αρεστοί

ΘΕΑΤΡΟ

Τριήμερη πλατφόρμα δράσεων με τίτλο What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 5, 6 και 7 Ιουλίου παρουσιάζει μια κοινή δράση σε τρία εμβληματικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά