Skip to main content

SEX

Είστε ευχαριστημένοι με τη σεξουαλική σας ζωή; Βαρεθήκατε; Θέλετε περισσότερο ρομαντισμό;

Νιώθετε περισσότερο συγκάτοικοι παρά εραστές; Δοκιμάστε να πάτε μαζί διακοπές!



Το πάθος, τα φιλιά και το σεξ είναι βασικά στοιχεία σε μια ρομαντική σχέση. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουμε αυτή την αρχική σπίθα. Χωρίς τις σωστές πρακτικές, η οικειότητα και το πάθος τείνουν να μειώνονται. Καθώς οι ρουτίνες γίνονται κοινές, μερικές φορές οι σχέσεις θυμίζουν περισσότερο σαν είστε δύο συγκάτοικοι που ζουν μαζί, διαχειρίζονται δουλειές και οικονομικά και επιτυγχάνουν στόχους μαζί.

Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα hack για να κρατήσουμε το πάθος ζωντανό: κοινές εμπειρίες μακριά από το σπίτι ως ζευγάρι. Η συναισθηματική σύνδεση μέσω κοινών περιπετειών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν διαρκή φυσικό δεσμό. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα ή δύο ταξίδια διακοπών μαζί κάθε χρόνο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά ακόμα και μετά το τέλος των διακοπών. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε πώς.

Τα περισσότερα ζευγάρια στις μελέτες ανέφεραν για τις τελευταίες μία ή δύο διακοπές αναψυχής (τα ταξίδια εργασίας δεν μετρούσαν). Ενώ αυτές οι διακοπές διήρκεσαν περίπου 3 έως 10 ημέρες, ορισμένα ζευγάρια παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σεξ, πάθους και ικανοποίησης από τη σχέση πολλούς μήνες μετά το τέλος των διακοπών. Λοιπόν, τι είδους διακοπές μαζί είναι πιο ωφέλιμες;

Διακοπές με δραστηριότητες

Το κλειδί είναι να συμμετέχετε σε νέες, ενδιαφέρουσες ή προκλητικές δραστηριότητες ενώ κάνετε διακοπές μαζί. Όσο περισσότερες εμπειρίες αυτοδιεύρυνσης έχετε ως ζευγάρι, τόσο το καλύτερο. Βασιζόμενοι σε ιδέες από το Μοντέλο Αυτο-Επέκτασης (Aron et al., 2022), αυτές οι εμπειρίες σας βοηθούν να συνδεθείτε και να μάθετε περισσότερα για τον σύντροφό σας και τον εαυτό σας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μόνιμες αναμνήσεις.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι νέες δραστηριότητες δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρές ή περίπλοκες, ούτε πρέπει να είναι ακραίες και ίσως συντριπτικές για εσάς ή τον σύντροφό σας – εκτός αν αυτό απολαμβάνετε και οι δύο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να δοκιμάσετε ένα νέο είδος φαγητού ή εστιατορίου (παραλείψτε τις συνήθεις αναμονής) ή να κάνετε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία – ίσως εμπνευσμένη από ένα νέο podcast που θα ακούσετε μαζί ή διαβάζοντας το ίδιο βιβλίο.

Επιπλέον, οι διακοπές ήταν ωφέλιμες μόνο όταν τα ζευγάρια ταξίδευαν μαζί, όχι όταν πήγαινε διακοπές μόνο το ένα μέλος.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις δύο μελέτες μας στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 400 Αμερικανοί σε σχέσεις που εκτείνονται από τέσσερις μήνες έως περισσότερα από 30 χρόνια. Είναι σημαντικό ότι περισσότερες ή μεγαλύτερες διακοπές δεν επηρέασαν σημαντικά την ποιότητα της σχέσης. Αντίθετα, αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν ο βαθμός στον οποίο οι σύντροφοι ανέφεραν ότι βιώνουν υψηλότερα επίπεδα αυτο-επέκτασης (από το να κάνουν περισσότερες νέες, προκλητικές ή ενδιαφέρουσες δραστηριότητες) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους μαζί.

Προσθέτοντας καινοτομία στις διακοπές

Ακόμη και οι διακοπές σε αγαπημένα μέρη ή για να δείτε την οικογένεια μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για τέτοιες διευρυνόμενες εμπειρίες κάνοντας μικρές αλλαγές. Βρείτε απλούς τρόπους για να ανανεώνετε τα πράγματα – για παράδειγμα, όπως νέες ή δύσκολες πεζοπορίες, να κάνετε νέες φιλίες, να ξεπερνάτε τα γλωσσικά εμπόδια ενώ ψωνίζετε και να αυτοσχεδιάζετε για να φτιάξετε ένα νέο δείπνο. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή, αλλά οι διακοπές μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες και να τις κάνουν πιο πρωτότυπες (απλώς με το να είστε κάπου λιγότερο τυπικοί) και σε μεγαλύτερη δόση.

Αγκαλιάστε τις αντιξοότητες

Ακόμα κι όταν δοκιμάζετε κάτι νέο, έχει να κάνει με το ταξίδι και όχι το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζατε ή αντιμετωπίζετε κάποιες αντιξοότητες, αυτές είναι ευκαιρίες να μάθετε περισσότερα για εσάς και τους συντρόφους σας. Τελικά, αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις σας, ακόμα κι αν δεν είναι διασκεδαστικές εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, η επιβίωση της νύχτας σε μια σκηνή εμποτισμένη από τη βροχή (τυχαία αντιξοότητα) ή η προσωρινή απώλεια κατά την εξερεύνηση ενός κάστρου μπορεί να δώσει στα ζευγάρια κάτι να γελάσουν πολύ μετά το τέλος των διακοπών.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της