Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.



Ως γονείς, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας όσο περισσότερο μπορούμε, και πολλές φορές αυτό έρχεται με τη μορφή επαίνων ή φιλοφρονήσεων. Αυτός ο τύπος θετικής ενίσχυσης μπορεί να είναι ευεργετικός (ειδικά τα μη σωματικά κομπλιμέντα!), αλλά υπάρχουν και άλλοι ακόμα πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε όχι μόνο την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, αλλά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του.

Η Instagrammer Liomarys Reyes (@thechanlcafreemami) έγινε πρόσφατα viral αφού δημοσίευσε ένα ποστ που μοιράζεται τρεις τρόπους για να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση στα παιδιά πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Πριν περάσει στις συμβουλές, εξηγεί γιατί αυτή η συγκεκριμένη ηλικία είναι τόσο σημαντική. «Γιατί πριν από την ηλικία των 5; Επειδή μέχρι εκείνη την ηλικία η αυτοαντίληψη τους έχει αναπτυχθεί. Και θα αποκτήσετε αργότερα τον έφηβο που είναι προϊόν αυτών των χρόνων διαμόρφωσης. Οπότε ό,τι και να βάλετε τα πρώτα χρόνια της ζωής σας είναι αυτό που θα πάρετε πίσω όταν γίνουν έφηβοι».

«Οι περισσότερες σεξουαλικά επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι προϊόν μιας χαμηλής αυτοαντίληψης που αναπτύχθηκε στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής», επισημαίνει επίσης, «άρα ναι, αυτό έχει σημασία».

Αφού εξήγησε τη σημασία της ανάπτυξης της αυτοαντίληψης σε νεαρή ηλικία, η Reyes βυθίζεται στις συμβουλές της: «Πρώτο, θα επιτρέψεις στο παιδί σου να κάνει πράγματα, να δοκιμάζει πράγματα, να κάνει λάθη», λέει. «Θα το ενθαρρύνεις να έχει ρόλους στο σπίτι. Αφήστε τα να διπλώσουν τα ρούχα. Αφήστε τα να κάνουν τα πιάτα. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν να κάνετε μπάνιο στο κατοικίδιο. Αφήστε τα να κάνουν πράγματα που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν την ιδέα ότι «είμαι ικανός άνθρωπος και ξέρω πώς να κάνω πράγματα». Και όταν κάνω λάθη, απλώς συνεχίζω».

«Το δεύτερο πράγμα που θα κάνετε είναι όταν κάνουν λάθη, να καλωσορίσετε αυτά τα λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση», συνεχίζει. «Αντί να χαρακτηρίσετε το παιδί ότι «δεν είσαι καλός σε αυτό, φύγε από το δρόμο μου», θα εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να εκπαιδεύσεις κάποιον πώς να κάνει τα πράγματα σωστά. «Είδα ότι έκανες αυτό. Τι θα έλεγες να το δοκιμάσουμε με αυτόν τον τρόπο;» έτσι το παιδί μαθαίνει: «Μπορώ να μεγαλώσω από τα λάθη μου επειδή είμαι ένα ικανό άτομο που είναι ικανό να συνεισφέρει σε αυτό το σπίτι».

«Το τελευταίο πράγμα: δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα και ανταμοιβές», καταλήγει η Reyes. «Θα τα αφήσετε να δημιουργήσουν ένα εσωτερικευμένο θετικό συναίσθημα όταν κάνουν το σωστό. Γιατί μαντέψτε, δεν θα είστε πάντα εκεί να δίνετε αυτοκόλλητα».

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών - Childit

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Μαΐου, φωτεινά σαν ηλιαχτίδες – δες σε τι ξεχωρίζουν

Όσοι γεννιούνται τον Μάιο ξέρουν, μεταξύ άλλων, να χαίρονται τη ζωή και να είναι δημιουργικοί

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα