Skip to main content

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;



Όσον αφορά το σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις, τα ζευγάρια συχνά αναρωτιούνται: «Μας φτάνει; Περισσότερες φορές θα ήταν καλύτερα;»

Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι η σεξουαλική οικειότητα παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σύνδεσης στις σχέσεις. Αν και δεν μπορεί να διορθώσει μια διαλυμένη σχέση, η συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής ικανοποίησης και της ικανοποίησης από τη σχέση είναι ισχυρή, και αυτό έχει αποδειχθεί με συνέπεια σε πολλές έρευνες μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: υπάρχει μια συγκεκριμένη συχνότητα που προβλέπει τη βέλτιστη ανθεκτικότητα και ικανοποίηση της σχέσης; Το περισσότερο είναι πάντα καλύτερο; Και θα πρέπει να ανησυχείτε αν η σεξουαλική σας συχνότητα είναι χαμηλή; Μελέτες που εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας, της σεξουαλικής ικανοποίησης και της ικανοποίησης από τη σχέση προσφέρουν μερικές πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Από τη μία πλευρά, η έρευνα έχει δείξει ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, ικανοποίησης από τη σχέση και μεγαλύτερη συνολική ευημερία σε σύγκριση με ζευγάρια που κάνουν σεξ λιγότερο συχνά. Το όφελος για την ευεξία που προέρχεται από το σεξ μία φορά την εβδομάδα (ή περισσότερο) εξηγείται κυρίως από τη βελτίωση που έρχεται στη σχέση σας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν σεξ όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε εβδομάδα. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα δεν απολαμβάνουν κανένα πρόσθετο όφελος σε σύγκριση με τα ζευγάρια που το κάνουν μόνο μία φορά.

Λοιπόν, ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από αυτά τα ευρήματα; Πρώτον, το τακτικό σεξ φαίνεται να παίζει ρόλο στη διατήρηση της ικανοποίησης από τη σχέση. Ωστόσο, το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει σεξ πολλές φορές την εβδομάδα δεν θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα από ένα ζευγάρι που απολαμβάνει το σεξ μόνο μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχει κίνδυνος να τα πάτε χειρότερα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως όλες οι ερευνητικές μελέτες, αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο. Υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας των ανθρώπων, και αυτό είναι μέρος αυτού που την κάνει μια τόσο όμορφα μοναδική εμπειρία. Μερικά ζευγάρια μπορεί να κάνουν σεξ μόνο μία φορά το μήνα και να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένα και ευτυχισμένα. Άλλοι μπορεί να θέλουν σεξ πολλές φορές την εβδομάδα για να νιώθουν ότι οι σεξουαλικές τους ανάγκες ικανοποιούνται. Αυτές οι παραλλαγές είναι φυσικές και πρέπει να τις αναγνωρίσετε και να τις απολαύστε.

Για ένα ζευγάρι που στοχεύει να κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζει εάν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον αριθμό «στόχου» σας. Μια στρατηγική από την οποία επωφελούνται πολλά ζευγάρια είναι ο προγραμματισμός του σεξ. Παρόλο που αυτή η στρατηγική δέχεται επικρίσεις. Σκεφτείτε το. Σχεδιάζουμε πολλές άλλες ευχάριστες δραστηριότητες, από την κράτηση για διακοπές, μια κράτηση στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή ένα μασάζ. Η προσμονή είναι μέρος της διασκέδασης. Γιατί να είναι διαφορετική η προσμονή της σεξουαλικής απόλαυσης;

Τέλος, τα ζευγάρια πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στην ποσότητα του σεξ που κάνουν αλλά και στην ποιότητά του. Η παραπάνω μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα ζευγάρια ανέφεραν υψηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερη σεξουαλική συχνότητα όταν οι ερευνητές επανήλθαν μαζί τους λίγους μήνες αργότερα.

Αυτό είναι απολύτως λογικό –όταν απολαμβάνετε μια δραστηριότητα και τη βρίσκετε ιδιαίτερα ικανοποιητική, είναι πιθανό να λαχταράτε περισσότερο από αυτήν– ένα δόγμα ανθρώπινης συμπεριφοράς που μεταφέρεται και στη σεξουαλική μας ζωή.

Το τελικό μήνυμα; Δώστε προτεραιότητα στη σεξουαλική οικειότητα, αλλά μην την μετατρέψετε σε μια εμπειρία γεμάτη πίεση.

Επιπλέον, συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει «νίκη» όσον αφορά το σεξ, ούτε υπάρχει τελετή απονομής βραβείων στο τέλος, εκτός και αν μετρήσετε τα πεντάρια που μπορείτε να ανταλλάξετε περιστασιακά εσείς και ο σύντροφός σας μετά από μια απίστευτα παθιασμένη βραδιά. Τελικά, ο μαγικός αριθμός είναι αυτό που αισθάνεται σωστός για εσάς και τον σύντροφό σας, και εφόσον και οι δύο νιώθετε ότι ικανοποιείτε τις σεξουαλικές σας ανάγκες, τότε το βραβείο το έχετε ήδη κερδίσει.

 

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Τομ Χανκς - Ρίτα Γουίλσον: Έχουν επέτειο γάμου και το γιορτάζουν!

Πόσα χρόνια είναι παντρεμένο το celebrity couple;

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

CELEBS

Aν Χάθαγουεϊ: Αποκάλυψε ότι γιορτάζει πέντε χρόνια νηφαλιότητας

«Ένιωθα μια μεγάλη αποξένωση από το σώμα μου»