Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Savoir-Vivre για σύγχρονους τουρίστες

Ένας οδηγός επιβίωσης στον κόσμο του υπερτουρισμού



Α, καλοκαίρι! Η εποχή του ήλιου, των αμμωδερών παραλιών και των πολλών ρούχων για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας. Είτε είστε έμπειρος παγκόσμιος ταξιδιώτης είτε απλώς κάνετε αυτές τις τόσο απαραίτητες διακοπές, τα ταξίδια σήμερα έχουν τους δικούς τους άγραφους κανόνες και ιδιορρυθμίες – ειδικά στην εποχή του υπερτουρισμού. Λοιπόν, κυρίες, ας βουτήξουμε σε έναν χιουμοριστικό αλλά χρήσιμο οδηγό για να διατηρήσετε το savoir-vivre σας ενώ εξερευνάτε αυτόν τον όμορφο, γεμάτο κόσμο κόσμο.

Pixel

1. Τόσα πολλά ρούχα τόσο μικρή βαλίτσα

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: χρειάζεστε πραγματικά τέσσερα ζευγάρια παπούτσια για ένα τριήμερο ταξίδι; (Ναι, άκουσα αυτό το δυνατό «ναι» από την πλάτη!) Ενώ σε όλους μας αρέσει να έχουμε επιλογές, σκεφτείτε μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στο packing. Θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας όταν δεν θα παλεύετε με μια βαλίτσα που ανταγωνίζεται το σωματικό σας βάρος. Επιπλέον, θα έχετε περισσότερο χώρο για αναμνηστικά (όπως αυτό το πέμπτο ζευγάρι τοπικά χειροποίητα σανδάλια).

2. Άσε κάτω το σελφοκόνταρο

Ήμασταν όλοι εκεί – το τέλειο φόντο, το σωστό φως και μετά… μπαμ! Εμφανίζεται ένα selfie stick. Ενώ η καταγραφή αναμνήσεων είναι απαραίτητη, δεν σημαίνει να χειρίζεστε τον επεκτάσιμο φίλο σας σαν μεσαιωνική λόγχη. Χρησιμοποιήστε το διακριτικά και να προσέχετε τους γύρω σας. Κανείς δεν θέλει ένα τυχαίο σκούντημα ενώ θαυμάζει γλυπτά.

3. Σεβασμός των τοπικών εθίμων (με στυλ)

Διοχετεύστε την εσωτερική σας Audrey Hepburn και αγκαλιάστε την τοπική κουλτούρα με χάρη. Είτε καλύπτετε τους ώμους σας σε έναν ιερό χώρο είτε μαθαίνετε μερικές φράσεις στην τοπική γλώσσα, αυτές οι μικρές χειρονομίες βοηθούν πολύ. Να θυμάστε ότι το Google Translate είναι φίλος σας και η προσπάθεια να προφέρετε νέες λέξεις είναι πάντα καλή αφορμή για χαμόγελα. Απλώς αποφύγετε να πείτε στον τοπικό ανθοπώλη τα λουλούδια του μυρίζουν σαν ιδρωμένες κάλτσες (εκτός και αν πραγματικά μυρίζουν έτσι).

4. Σκεφτείτε το περιβάλλον

Στην εποχή του υπερτουρισμού, η επίδρασή μας στο περιβάλλον είναι πιο σημαντική από ποτέ. Συσκευάστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό, πείτε όχι στα πλαστικά μιας χρήσης και σκεφτείτε τα φιλικά προς το περιβάλλον ταξιδιωτικά προϊόντα. Σκεφτείτε το ως αξεσουάρ για το ταξίδι σας – έχοντας κατά νου τον πλανήτη. Επιπλέον, οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού είναι εντελώς κομψές!

5. Πλοήγηση στο Social Media Circus

#TravelGoals, #Wanderlust, #WishYouWereHere… το καταλαβαίνουμε. Ενώ το να μοιράζεστε τις περιπέτειές σας είναι μέρος της διασκέδασης, μη χάσετε τη στιγμή για τη «δόξα». Μερικές φορές οι καλύτερες εμπειρίες δεν φιλτράρονται, δεν επεξεργάζονται ή ακόμη και δεν δημοσιεύονται. Νιώστε τον άνεμο στα μαλλιά σας, γευτείτε αυτή την τοπική λιχουδιά και ίσως μην τεκμηριώσετε κάθε μπουκιά (εκτός αν είναι gelato - υπάρχει πάντα μια εξαίρεση για gelato).

6. Περιμένετε τη σειρά σας

Αν υπάρχει κάτι που ενώνει τους τουρίστες παγκοσμίως, αυτό είναι η τρομερή ουρά. Είτε πρόκειται για τον Πύργο του Άιφελ είτε για αυτό το παγκοσμίου φήμης χωνάκι παγωτού, η αναμονή στην ουρά είναι αναπόφευκτη. Κάντε το με αξιοπρέπεια, υπομονή και ίσως ξεκινήσετε μια συζήτηση με συνταξιδιώτες. Ποιος ξέρει, μπορεί να κάνετε έναν νέο φίλο ή τουλάχιστον να λάβετε μερικές εξαιρετικές συστάσεις.

7. Συμβουλές φιλοδωρήματος

Η εθιμοτυπία στο φιλοδώρημα ποικίλλει παγκοσμίως, οδηγώντας συχνά σε άβολες στιγμές. Πριν απογειωθείτε, φροντίστε να παρακολουθήσετε τις τοπικές πρακτικές. Ασκήστε τη διακριτική γενναιοδωρία όταν έχετε αμφιβολίες (τίποτα δεν καταστρέφει ένα ρομαντικό δείπνο όπως μια συζήτηση για το φιλοδώρημα).

8. Αποφύγετε το σύνδρομο «I’m a Local Now».

Είναι υπέροχο να νιώθεις σαν στο σπίτι σου στο εξωτερικό, αλλά μην το παρακάνετε. Το να ζητάτε να «δείτε τον διευθυντή» μπορεί να μην μεταφράζεται καλά παντού. Αγκαλιάστε το να είστε τουρίστας με χιούμορ και ταπεινότητα. Αν χαθείτε, ζητήστε οδηγίες. Αν προφέρετε λάθος ένα πιάτο, γελάστε με αυτό. Τα ταξίδια αφορούν τόσο τις ατυχίες όσο και τις αναμνήσεις.

9. Hotspots υπερτουρισμού

Με τους εμβληματικούς προορισμούς να γίνονται πιο πολυσύχναστοι κάθε χρόνο, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξερευνήσετε λιγότερο γνωστούς πολύτιμους λίθους. Ο κόσμος είναι γεμάτος εκπληκτικά, υποτιμημένα σημεία που περιμένουν το κομψό αποτύπωμά σας. Όχι μόνο θα απολαύσετε μια πιο χαλαρή εμπειρία, αλλά θα απαλύνετε και την πίεση στις υπερπλήρες τοποθεσίες – πιστέψτε με, η Βενετία θα σας ευχαριστεί.

10. Να έχετε πάντα μια αίσθηση χιούμορ

Τα ταξίδια σπάνια πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί. Καθυστερημένες πτήσεις, χαμένες αποσκευές ή κλειστά αξιοθέατα – όλα είναι μέρος της περιπέτειας. Προσεγγίστε κάθε αναποδιά με χαμόγελο και γέλιο. Θυμηθείτε, αυτές οι ατυχίες συχνά δημιουργούν τις καλύτερες ιστορίες (ακόμα κι αν δεν φαίνονται αστείες εκείνη τη στιγμή).

Κυρίες, καθώς ξεκινάτε τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις, συνδυάστε το εκλεπτυσμένο σας ταλέντο με ένα άγγιγμα ανάλαφρης καρδιάς. Αγκαλιάστε το χάος, αγαπήστε την ομορφιά και έχετε πάντα μια αίσθηση του χιούμορ στη χειραποσκευή σας. Έτσι γεννιούνται τα υπέροχα ταξίδια και οι αξέχαστες περιπέτειες!

Καλό σας ταξίδι λοιπόν!

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αξίζεις μια αγάπη που να πάρει τα ψέματα, να σου φέρει τον ενθουσιασμό, τον καφέ και την ποίηση» Frida Kahlo

Η ανεπανάληπτη Frida Kahlo γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 και συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ζωής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Έχω συναίσθηση του εαυτού μου όταν είμαι αφόρητα δυστυχισμένος» Franz Kafka

141 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Φραντς Κάφκα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αν είσαι χαρούμενη, μπορείς να συγχωρήσεις πολλά» Πριγκίπισσα Νταϊάνα

63 χρόνια από τη γέννησή της και σχεδόν 27 χρόνια από τον θάνατό της

Προτεινόμενα

SEX

Audio Erotica: πώς η ερωτική απόλαυση γίνεται ακουστική εμπειρία!

Ώρα να κλείσεις τα μάτια και να ανοίξεις τα αφτιά σου…

CELEBS

Υβόννη Μπόσνιακ: Το δημόσιο μήνυμα στήριξης στον Αντώνη Ρέμο

«Μαζί σου μέχρι το τέλος του κόσμου»

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Birth chart, πώς ο αστρολογικός σου χάρτης μπορεί να σε βοηθήσει να πλοηγήσεις τη ζωή σου

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τη χαρτογράφηση και την κατανόηση του αστρολογικού σου προφίλ