Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Greta Thunberg: "Μην αρνείστε ότι η Γη πεθαίνει!"

Ποια είναι η επιδραστική 16χρονη ακτιβίστρια που μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής;


Ζωή Γκόρου

 

Πριν δύο μέρες η Greta Thunberg και χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν έξω από τον ΟΗΕ για το κλίμα με το σύνθημα "Μην αρνείστε ότι η Γη πεθαίνει!". Η μόλις 16 χρονών Σουηδή ακτιβίστρια για την οποία μιλά πλέον όλος το πλανήτης, έχει μόλις φθάσει στη Νέα Υόρκη αφού διέσχισε τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο μηδενικών ρύπων για να συμμετέχει στη σύνοδο για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου. Κατά την άφιξή της δεν έκανε η ίδια καμμία δήλωση, ενώ ζήτησε μόνο να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το νεαρό αυτό κορίτσι κινητοποιεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό νέων στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Greta Thunberg είναι πια ένα δημόσιο πρόσωπο με μεγάλη επιρροή και μια φωνή που ενώνεται με τη φωνή πολλών ανθρώπων.

Pixel

Ποιο είναι αυτό το κορίτσι;

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Αυγούστου του 2018 όταν η Greta, μαθήτρια τότε της Γ' Γυμνασίου, αποφάσισε να κάνει κάτι τις πρωτοφανές για να διαμαρτυρηθεί για τις πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τη Σουηδία το καλοκαίρι που πέρασε: καθιέρωσε σχολικές απεργίες τις Παρασκευές κινητοποιώντας τους επόμενους μήνες μαθητές σε 270 πόλεις να κάνουν το ίδιο, ενώ ξεκίνησε να μοιράζει φυλλάδια έξω από το Σουηδικό κοινοβούλιο με το μήνυμα "το κάνω επειδή εσείς οι ενήλικες σκίζετε το μέλλον μου." Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο ακτιβισμός της αποκτά τεράστια δημοσιότητα. Συμμετέχει σε διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα, μιλά στο TedX, γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό TIME σε αφιέρωμα με τις εκατό πιο επιδραστικές προσωπικότητες του πλανήτη, και κερδίζει υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι πλέον γεγονός ότι Greta Thunberg είναι μια άξια εκπρόσωπος της γενιάς Ζ που εκτός από το να σπαταλά χρόνο στο instagram ενδιαφέρεται για τη διάσωση του πλανήτη. Ακούγεται σχεδόν δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά στο πρόσωπό της συγκεντρώνονται πολλές από τις ελπίδες μιας γενιάς που θα υποστεί περισσότερο από τον καθένα μας τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό είναι κάτι που μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς.

greta .jpg

Όλοι πλέον μιλούν για το Φαινόμενο Greta Thunberg. H Σουηδή ακτιβίστρα είναι χορτοφάγος, δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο, δεν αγοράζει ρούχα και δηλώνει "Νιώθω σαν να πεθαίνω μέσα μου εάν δεν διαμαρτύρομαι". Ενδεικτικά τον Μάϊο του 2018 αρνήθηκε την παραλαβή βραβείου στη χώρα της για τα παιδιά που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη γιατί οι νικητές για να παραλάβουν το βραβείο έπρεπε να μεταβούν με αεροπλάνο.

Love to hate

Η προβολή της προσωπικότητάς της στα διεθνή media έχει γεννήσει γκρουπ από haters που τη σχολιάζουν ως ένα κορίτσι που έχει αφήσει τις σχολικές της δραστηριότητες για να κινηγήσει τον ακτιβισμό καθώς και ότι από πίσω της κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. 'Αλλοι επικρίνουν τους γονείς της για την υπερέκθεση μιας έφηβης χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που της κάνουν επίθεση σε σχέση με την ανοιχτή δήλωση της ότι πάσχει από τη νόσο  Asberg. Οι haters κάθε φορά αντιμετωπίζουν το σθένος της μικρής που τους απαντά αφοπλιστικά ''Εχω σύνδρομο Asperg και αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές είμαι λίγο διαφορετική. Δεδομένου τον συνθηκών το να είσαι διαφορετικός είναι μια σούπερ δύναμη. Δεν μιλάω δημόσια για τη διάγνωσή μου για να κρυφτώ πίσω από αυτή αλλά επειδή γνωρίζω ότι μερικοί άνθρωποι έχουν άγνοια και εξακολουθούν να το βλέπουν σαν ασθένεια ή κάτι αρνητικό. Και πιστέψτε με η ασθένειά μου με έχει περιορίσει. Πριν αρχίσω το σχολείο δεν είχα ενέργεια και φίλους. Όλα αυτά είναι παρελθόν τώρα, αφού έχω βρει νόημα σε ένα κόσμο που μερικές φορές απ΄ότι φαίνεται δεν έχει νόημα για τόσους πολλούς ανθρώπους. "

 https://www.instagram.com/p/B12ChnkioB9/

Mια Greta θα μας σώσει; 

Eίναι τελικά η Greta Thunberg άξιος εκπρόσωπος μιας γενιάς που θα μας σώσει ή ακόμα ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει; Eίναι δύσκολο να βρει κανείς την απάντηση μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που ζούμε καθημερινά. Επιπλέον στη σύνοδο του Νταβός είχε σίγουρα δίκιο. Πρέπει να πανικοβληθούμε σαν να παίρνει φωτιά το σπίτι μας και μετά να δράσουμε άμεσα. Το νεαρό κορίτσι που βρήκε νόημα στη σωτηρία της Γης μοιάζει με μια ελπίδα που παίρνει μορφή, τη μορφή μιας μικροσκοπικής δεκαεξάχρονης που χρησιμοποιεί το smart phone σαν μεγάφωνο για να διαδηλώσει υπέρ του μέλλοντός της. Σε αυτό το σημείο οι haters και οι επικριτές χάνουν έδαφος ή μάλλον δεν κερδίζουν καν.

Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να δώσουμε χρόνο στην ήρεμη δύναμη της να αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι αυτό που αγάπησε ήταν πραγματικά τα ψηλά δέντρα, ο καθαρός αέρας και το σπίτι της η Γη. Ο χρόνος θα δείξει.  Μέχρι τότε είμαστε μαζί της. 

https://www.instagram.com/p/B1hKYGECYZP/

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αξίζεις μια αγάπη που να πάρει τα ψέματα, να σου φέρει τον ενθουσιασμό, τον καφέ και την ποίηση» Frida Kahlo

Η ανεπανάληπτη Frida Kahlo γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 και συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ζωής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Έχω συναίσθηση του εαυτού μου όταν είμαι αφόρητα δυστυχισμένος» Franz Kafka

141 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Φραντς Κάφκα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αν είσαι χαρούμενη, μπορείς να συγχωρήσεις πολλά» Πριγκίπισσα Νταϊάνα

63 χρόνια από τη γέννησή της και σχεδόν 27 χρόνια από τον θάνατό της

Προτεινόμενα

SEX

Audio Erotica: πώς η ερωτική απόλαυση γίνεται ακουστική εμπειρία!

Ώρα να κλείσεις τα μάτια και να ανοίξεις τα αφτιά σου…

CELEBS

Υβόννη Μπόσνιακ: Το δημόσιο μήνυμα στήριξης στον Αντώνη Ρέμο

«Μαζί σου μέχρι το τέλος του κόσμου»

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Birth chart, πώς ο αστρολογικός σου χάρτης μπορεί να σε βοηθήσει να πλοηγήσεις τη ζωή σου

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τη χαρτογράφηση και την κατανόηση του αστρολογικού σου προφίλ