Skip to main content

SINGLES

Είσαι εργασιομανής; Από ΑΥΤΟ κινδυνεύεις

Η επιστήμη σου εξηγεί τους λόγους που πρέπει να κόψεις ώρες από τη δουλειά σου!



Εσύ τι σχέση έχεις με την δουλειά σου; Είσαι χαλαρή ή από εκείνους που κοιμούνται και ξυπνάνε έχοντας στο μυαλό τους deadlines, e-mails και μίτινγκς;

Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, ίσως να έχεις έναν καλό λόγο να αρχίσεις να ανησυχείς, καθώς πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο εθισμός στην εργασία (η λεγόμενη εργασιομανία όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε) έχει άμεση σχέση με την κακή σωματική και ψυχική υγεία.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, αποκαλύπτει ότι η υγεία και η ευεξία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους εργασιομανείς.

Για τον σωστό ορισμό του πράγματος, πρέπει να ξέρεις ότι "ως εργασιομανείς χαρακτηρίζονται τα άτομα που εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα" και η μελέτη δείχνει ότι όσοι είναι εθισμένοι στη εργασία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χαμηλότερους δείκτες σωματικής και ψυχικής υγείας.

Προκειμένου να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους ορισμένα άτομα εργάζονται τόσο πολύ –ενώ γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο βλάπτει την υγεία τους– οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μαθηματική ανάλυση, που ονομάζεται Θεωρία της Κατανομής του Χρόνου, η οποία βοηθά να μετρηθεί το κόστος του χρόνου. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι πολλές ώρες εργασίας οδηγούν σε καλύτερες απολαβές αλλά λιγότερο χρόνο για να ξοδέψουμε τα χρήματα που βγάζουμε. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο πιθανότερο είναι να αποκτήσουμε ανθυγιεινές συνήθειες σχετικές με την εργασία.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε παλαιότερα δεδομένα διαχρονικής έρευνας σε 12.686 νέους.

Και στο παρελθόν, όμως, πολλές μελέτες  έχουν δείξει ότι η υπερβολική εργασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ευεξία του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, το εργασιακό στρες ευθύνεται για πολλά περιστατικά κατάθλιψης ή εμφράγματος. Επίσης, ο εθισμός στην εργασία σχετίζεται άμεσα με τον κακό ύπνο, το επιπρόσθετο βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα οικογενειακά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ