Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 συμπεριφορές αχαριστίας των άλλων και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Πώς να τα βγάζετε πέρα με αχάριστους ανθρώπους



Δεν είναι εύκολο να συναναστρέφεσαι αχάριστους ανθρώπους. Ξέρεις τον τύπο που ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος, πάντα περιμένει περισσότερα και σπάνια λέει «ευχαριστώ». Είναι απογοητευτικό, σωστά; Η αναγνώριση αυτών των συμπεριφορών είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε πώς να τις αντιμετωπίσετε χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας. Διότι, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για τον χειρισμό αυτών των αλληλεπιδράσεων με τρόπο που σας αφήνει να αισθάνεστε αλώβητοι και, τολμούμε να πούμε, κερδίζοντας λίγο περισσότερη κατανόηση.

Pixel

Σπάνια λένε ευχαριστώ.

Οι αχάριστοι άνθρωποι συχνά θεωρούν τους ανθρώπους δεδομένους. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σχεδόν ποτέ δεν λένε ευχαριστώ για χάρες, δώρα ή ακόμα και απλές χειρονομίες. Είναι σαν να περιμένουν αυτά τα πράγματα πως τους τα χρωστάνε. Διασχίζουν τη ζωή λαμβάνοντας καλοσύνη και γενναιοδωρία, ωστόσο δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν την προσπάθεια πίσω από αυτήν. Δεν είναι απλώς ενοχλητικό. είναι απογοητευτικό όταν οι προσπάθειές σας δεν αναγνωρίζονται.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Όταν έχετε να κάνετε με κάποιον που σπάνια εκφράζει ευγνωμοσύνη, προσπαθήστε να αποσπάσετε τις πράξεις σας από τις προσδοκίες εκτίμησης. Προσφέρετε βοήθεια ή δώρα επειδή το θέλετε, όχι επειδή αναζητάτε αναγνώριση. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η έλλειψη τρόπων είναι δικό τους θέμα, όχι μια αντανάκλαση της αξίας σας ή της αξίας της γενναιοδωρίας σας.

Pixel

Διαμαρτύρονται συνεχώς.

Τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό για αυτούς. Θα μπορούσαν να είναι σε τροπικές διακοπές και να βρουν κάτι για να παραπονεθούν. Το ποτήρι τους είναι πάντα μισοάδειο και φροντίζουν να το ξέρετε. Κάθε τι ωραίο έχει ένα σύννεφο για αυτούς. Είναι εξουθενωτικό να είσαι δίπλα σε κάποιον που δεν μπορεί να βρει χαρά σε τίποτα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Περιορίστε την έκθεσή σας στην αρνητικότητά τους. Όταν αρχίσουν να παραπονιούνται, προσπαθήστε να ανακατευθύνετε τη συζήτηση σε κάτι πιο θετικό. Εάν αυτό αποτύχει, είναι εντάξει να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας και να αποχωρήσετε. Δεν είστε υποχρεωμένοι να είστε το κοινό σε μια ατελείωτη αρνητικότητα.

Νιώθουν ότι δικαιούνται τα πάντα.

Ω, το δικαίωμα! Συμπεριφέρονται σαν να τους χρωστάει κάτι ο κόσμος. Περιμένουν ειδική μεταχείριση και απογοητεύονται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως αναμένεται. Είναι σαν να πιστεύουν ότι είναι πάνω από τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους άλλους. Αυτή η στάση μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική όταν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συμπεριφέρεστε σε όλους δίκαια.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Μείνετε σταθεροί και δίκαιοι. Μην αλλάζετε στάση για να ικανοποιήσετε τις παράλογες απαιτήσεις τους. Είναι σημαντικό να θέτετε και να διατηρείτε τα όριά σας. Εάν αντιδρούν άσχημα, να θυμάστε ότι είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό σας.

Δεν ανταποδίδουν.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι αχάριστοι άνθρωποι δεν μπαίνουν ποτέ στη διαδικασία να ανταποδίδουν χάρες; Μπορεί να τους βοηθήσετε επανειλημμένα, αλλά όταν χρειάζεστε βοήθεια, ξαφνικά δεν βρίσκονται πουθενά. Είναι μονόδρομος μαζί τους και εσείς κάνετε όλη την οδήγηση.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Αρχίστε να λέτε όχι. Είναι δύσκολο, ειδικά αν είστε εκ φύσεως χρήσιμοι άνθρωποι, αλλά είναι απαραίτητο. Προσφέρετε βοήθεια όταν είναι αμφίδρομος δρόμος, όχι αδιέξοδος. Θυμηθείτε, οι σχέσεις, σε οποιαδήποτε μορφή, αφορούν την αμοιβαία υποστήριξη.

Παίζουν πάντα το θύμα.

Για όλα πάντα φταίει κάποιος άλλος. Αγαπούν το δράμα του να είναι θύμα και σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις ή τις περιστάσεις τους. Φαίνονται να βρίσκουν κάποια διεστραμμένη άνεση στο να κάνουν τον εαυτό τους ως αιώνιο μάρτυρα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Μην τροφοδοτείτε την αφήγησή τους. Προσφέρετε ενσυναίσθηση, αλλά μην παρασύρεστε στο δράμα τους. Ενθαρρύνετέ τους να αναλάβουν την ευθύνη όπου μπορούν και αν δεν το κάνουν, κάντε ένα βήμα πίσω και προστατέψτε τη συναισθηματική σας ευημερία.

Χειραγωγούν τους ανθρώπους.

Οι αχάριστοι άνθρωποι μπορεί να είναι αρκετά χειριστικοί, χρησιμοποιώντας ενοχές ή συναισθηματικό εκβιασμό για να πάρουν αυτό που θέλουν. Ξέρουν πώς να παίζουν με τις αδυναμίες σας και σας κάνουν να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τους βοηθήσεις. Είναι μια μορφή ελέγχου και μπορεί να είναι αρκετά λεπτή και ύπουλη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Προσέξτε τις τακτικές χειραγώγησης και μην τις αφήνετε να σας επηρεάσουν. Σταθείτε στη θέση σας και μην αφήνετε τις ενοχές να καθοδηγούν τις πράξεις σας. Είναι εντάξει να βοηθάτε, αλλά όχι εις βάρος της ακεραιότητας ή της ευημερίας σας.

Επικρίνουν τη γενναιοδωρία.

Όταν λαμβάνουν βοήθεια ή δώρα, συχνά το επικρίνουν. Το δώρο δεν ήταν αρκετά μεγάλο, η βοήθεια δεν ήταν τέλεια. Πάντα υπάρχει κάτι να επισημάνουν. Είναι σαν να μην μπορούν απλώς να δεχτούν μια ευγενική χειρονομία.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Μην παίρνετε την κριτική τους προσωπικά. Καταλάβετε ότι η κριτική τους λέει περισσότερα για τη διαρκή δυσαρέσκειά τους παρά για τη γενναιοδωρία σας. Κάνατε το καλύτερο δυνατό, και αυτό είναι που μετράει.

Είναι εγωκεντρικοί.

Οι ανάγκες και τα θέλω τους είναι πάντα πρώτα. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους, αρκεί να παίρνουν αυτό που θέλουν. Είναι όλα για αυτούς, όλη την ώρα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας ισορροπημένης σχέσης. Μην δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας. Εάν δεν εξετάζουν τις ανάγκες σας, δεν πρέπει να υποχωρείτε για τις δικές τους.

Τους λείπει η ενσυναίσθηση.

Οι αχάριστοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να συμπονέσουν τους άλλους. Αγωνίζονται να εκτιμήσουν αυτό που περνούν οι άλλοι ή να αναγνωρίσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για αυτούς. Είναι σαν να ζουν σε μια φούσκα όπου μόνο οι εμπειρίες και τα συναισθήματά τους έχουν σημασία.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να είναι συμπονετικός. Προσφέρετε την προοπτική σας, αλλά αν δεν φαίνεται να την καταλαβαίνουν, μην πιέζεστε. Προστατέψτε τη συναισθηματική σας ενέργεια.

Αγνοούν τα όρια.

Δεν σέβονται τον χρόνο ή τους πόρους σας και συχνά υπερβαίνουν τα όρια. Όλα αφορούν το να παίρνουν, και φαίνεται να αγνοούν πόσο κουραστικό μπορεί να είναι αυτό. Ο χρόνος, η ενέργεια και οι πόροι σας είναι απλώς εργαλεία προς όφελός τους στα μάτια τους.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Να είστε ξεκάθαροι και σταθεροί ως προς τα όριά σας. Μη φοβάστε να τα επιβάλλετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πείτε όχι ή να περιορίσετε την επαφή. Τα όριά σας είναι σημαντικά για την ψυχική σας υγεία και ευεξία.

Ποτέ δεν κάνουν κομπλιμέντα στους ανθρώπους ή δεν δίνουν θετικά σχόλια.

Οι αχάριστοι άνθρωποι συχνά συγκρατούν θετικά σχόλια ή φιλοφρονήσεις. Είναι σαν να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το καλό στους άλλους ή να εκφράσουν οποιοδήποτε είδος επαίνου. Μπορεί να ξεφύγετε από το δρόμο σας για να κάνετε κάτι ωραίο, αλλά μην περιμένετε ένα χτύπημα στην πλάτη από αυτούς. Η απροθυμία τους να δώσουν εύσημα εκεί που πρέπει μπορεί να είναι αρκετά αποκαρδιωτική.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Αναζητήστε την επικύρωση και την αναγνώριση από μέσα σας, όχι από αυτούς. Αναγνωρίστε τα επιτεύγματά σας και να είστε περήφανοι για αυτό που κάνετε, ανεξάρτητα από την αναγνώρισή τους. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που εκτιμούν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τις ιδιότητές σας. Με αυτόν τον τρόπο, η αυτοεκτίμησή σας δεν συνδέεται με την έγκριση κάποιου που είναι απίθανο να την δώσει.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου