Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.



Μαμάδες, σας αξίζει να διεκδικήσετε ξανά τη Γιορτή της Μητέρας και να την κάνετε πραγματικά μια μέρα που σας φέρνει χαρά.

Pixel

Η Ημέρα της Μητέρας είναι συχνά γεμάτη με άγχος, ενοχές και συγκρούσεις. Οι μητέρες είναι ιδιαίτερα καλές στο να φροντίζουν όλους τους άλλους, να θέλουν να ευχαριστούν τους ανθρώπους, να διατηρούν την ειρήνη και να βάζουν τον εαυτό τους τελευταίο. Και μερικές μαμάδες δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αγάπη και την προσοχή που τραβούν την Ημέρα της Μητέρας. Νιώθουν ένοχες ή ανάξιες, μηρυκάζοντας για όλες τις φορές που έκαναν λάθος ως γονείς (δεν πειράζει που κάνουν πολύ περισσότερο «σωστό» παρά «λάθος»).

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η Ημέρα της Μητέρας είναι η τέλεια στιγμή για να σταματήσετε να ευχαριστείτε τους ανθρώπους και να αρχίσετε να φροντίζετε τις ανάγκες σας και να ζητάτε αυτό που θέλετε. Δεν είναι δίκαιο να περιμένεις από την οικογένειά σου να ξέρει τι θέλεις, εκτός κι αν το ζητήσεις σωστά.

Pixel

Μην κάνετε πράγματα από υποχρέωση.

Έχετε περάσει τη Γιορτή της Μητέρας όπως θέλετε; Νιώθεις υποχρεωμένες να περάσετε χρόνο με τη μητέρα σας; Έχετε βαρεθεί να πρέπει να διαλέξετε ένα δώρο για την πεθερά σας, η οποία κάνει κακόβουλα σχόλια για τη μαγειρική και την ανατροφή σας; Σχεδιάζετε μια μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση όταν προτιμάτε να το κρατήσετε απλό; Γιορτάζετε όπως θέλουν τα παιδιά και ο σύζυγός σας αντί να περάσετε τη μέρα όπως θα θέλατε;

Οι μητέρες πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, και αυτό περιλαμβάνει να λαμβάνουν υπόψη τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Δεν χρειάζεται να αγοράζετε δώρα, να έχετε ένα οικογενειακό δείπνο ή να συμπεριλάβετε κάθε «αρνητική νόρμα» που ρουφάει τη χαρά της ημέρας σας. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα με τον δικό σας τρόπο. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες χαρές της ενηλικίωσης: Μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Όταν αρχίζετε να επιβάλλετε τον εαυτό σας και να κάνετε αλλαγές, μερικοί μπορεί να αντισταθούν ενεργά με θυμωμένα λόγια ή μπερδεμένα βλέμματα, ένα ταξίδι ενοχής ή ίσως με κάποιο κλάμα για να σας χειραγωγήσουν περαιτέρω. Παρακαλώ μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα. Υπάρχουν πολλές άλλες μέρες που μπορείτε να πάρετε τη μητέρα σας για μεσημεριανό γεύμα ή να πάτε στην πεθερά σας λουλούδια αν το επιλέξετε. Θα πρέπει να μπορούν να καταλάβουν ότι έχετε τη δική σας οικογένεια και τις δικές σας ανάγκες. Και αν δεν το σέβονται αυτό, πείτε τους ευγενικά ότι φέτος τα κάνετε διαφορετικά, χαμογελάστε και υπενθυμίστε στον εαυτό σας με σιγουριά ότι τα αιτήματά σας είναι απολύτως λογικά. Θυμηθείτε, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι στην αλλαγή, οπότε περιμένετε ότι οι άλλοι μπορεί να μην καταλάβουν αρχικά γιατί κάνετε κάτι διαφορετικό.

Αφήστε στην άκρη τα αισθήματα ενοχής.

Μόλις αφήσετε τους άλλους να ξέρουν τι θέλετε και τι δεν θα κάνετε φέτος, η ενοχή τείνει να εμφανίζεται. Η ενοχή είναι το αποτέλεσμα της αίσθησης ότι έχετε κάνει κάτι λάθος. Ωστόσο, το να λες όχι ή να σχεδιάζεις κάτι διαφορετικό δεν σας κάνει αδιάφορη κόρη ή εγωίστρια νύφη.

Θεωρώ ότι βοηθάει να βγεις έξω από τον εαυτό σου για να προσδιορίσεις αν η συμπεριφορά σου φαίνεται «λάθος». Φανταστείτε ότι η φίλη σας είπε στη μητέρα της ότι αποσύρεται από το παραδοσιακό brunch για τη γιορτή της μητέρας φέτος για μια μέρα στην παραλία με τον σύζυγό της και το 2χρονο παιδί της. Η κόρη του φίλου σας δυσκολεύεται να καθίσει στο brunch που διοργανώνεται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα η φίλη σας και η κόρη της να επιπλήττονται από τη μητέρα της. Πιστεύεις ότι ο φίλος σου κάνει λάθος που διάλεξε άλλο τρόπο να περάσει τη μέρα; Είναι αυτή υπεύθυνη για την ευτυχία της μητέρας της; Πρέπει να καλέσει τη μητέρα της στην παραλία; Έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει την Ημέρα της Μητέρας;

Ίσως αναρωτιέστε, τι γίνεται με τον συμβιβασμό; Σίγουρα, ο συμβιβασμός είναι σημαντικός στις υγιείς σχέσεις. Το πιο σημαντικό, ο συμβιβασμός πρέπει να είναι αμφίδρομος. Εάν υποχωρείτε συνεχώς και θυσιάζεστε για να κάνετε τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους, αυτό είναι ευχάριστο στους άλλους ανθρώπους, όχι συμβιβασμός.

Τελικά, όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας φαίνεται σωστό. Όταν αισθάνεστε καλά με τις επιλογές σας, ξέρετε ότι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε και αντικατοπτρίζουν τις αξίες σας, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ένοχοι.

Ξεκινήστε μια νέα παράδοση.

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσετε την Ημέρα της Μητέρας (ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή) είναι να ξεκινήσετε μια νέα παράδοση. Εύκολα κολλάμε να κάνουμε πράγματα με τον τρόπο που γίνονταν πάντα, συχνά ξεπερνώντας το σημείο να τα απολαμβάνουμε ή να αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητές μας.

Εάν η Ημέρα της Μητέρας είναι πάντα γεμάτη ένταση στην οικογένειά σας, ίσως μπορείτε να επιλέξετε να πάτε έξω από την πόλη για το Σαββατοκύριακο ή να αποφασίσετε ότι είναι η μέρα που θα βγείτε για μια μεγάλη πεζοπορία μόνοι σας. Δώστε τη δυνατότητα στον εαυτό σας να περιορίσει τη γιορτή σας, ίσως να απολαύσετε το γεύμα σας έξω αντί να μαγειρεύετε μόνοι σας. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να γιορτάσεις.

Η Ημέρα της Μητέρας μπορεί να είναι μια δύσκολη μέρα για πολλούς λόγους - μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα σας, η απώλεια της μητέρας σας, η υπογονιμότητα, η απώλεια του παιδιού σας ή η αποξένωση από τα μέλη της οικογένειας, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Δεν χρειάζεται να παρασυρθείτε από τους παραδοσιακούς ή συνήθεις τρόπους. Τιμήστε ό,τι σας φαίνεται σωστό. Η Ημέρα της Μητέρας δεν είναι μια χαρούμενη περίσταση για όλους και η επιλογή να μη γιορτάσετε ή να τιμήσετε τη μητέρα σας είναι εντελώς έγκυρος.

Σκεφτείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

Πώς θέλετε να τιμήσετε την Ημέρα της Μητέρας; Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ερωτήσεις για να διευκρινίσετε τι χρειάζεστε και τι θέλετε.

Με ποιον θέλετε να περάσετε τη μέρα σας;

Υπάρχουν άτομα που είναι μέρος του συνηθισμένου εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας που σας στραγγίζουν ή σας φέρνουν αρνητική ενέργεια;

Αξίζει τον κόπο να μοιραστείτε τους λόγους για τους οποίους αλλάζετε τον τρόπο που περνάτε τη Γιορτή της Μητέρας;

Τι σας άρεσε στις περασμένες Γιορτές της Μητέρας;

Τι δεν σας άρεσε στις περασμένες Γιορτές της Μητέρας;

Τι είναι περισσότερο υποχρέωση παρά χαρά;

Υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε ή να συμβιβαστείτε για το πώς να περάσετε τη μέρα σας;

Αν μπορούσατε να κάνετε ό,τι θέλετε την Ημέρα της Μητέρας, τι θα ήταν αυτό;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους άλλους που είναι απογοητευμένοι ή θυμωμένοι για το πώς περνάτε τη Γιορτή της Μητέρας;

Όπως και να περάσετε τη Γιορτή της Μητέρας, ελπίζω να είναι αληθινή και σωστή για εσάς.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να αποφορτίσεις/αδειάσεις το μυαλό σου

Αν μάθεις να ξεφορτώνεσαι τη νοητική σαβούρα, θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη και αισιόδοξη χρησιμοποιώντας αυτά τα ισχυρά, αλλά απλά εργαλεία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 21 Μαΐου

Κάντε τις επιλογές σας υπακούοντας μόνο στις δικές σας ανάγκες

SINGLES

Πώς να προσελκύεις αυτούς που θες στη ζωή σου

15 συμπεριφορές κλειδιά που θα σε φέρουν πιο κοντά με τους άλλους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Αυτό είναι το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCha

Από 27 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2024! Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου