Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

7 τρόποι για να χειριστείτε συγκρουσιακά άτομα κατά τη διάρκεια των εορτών

Χρειάζεστε βοήθεια για να περάσετε τις διακοπές με δύσκολους ανθρώπους; Αυτές οι συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.



Τα άτομα με προσωπικότητες υψηλής σύγκρουσης (HCPs) μπορεί να μην διαθέτουν τη συναισθηματική ωριμότητα και την ικανότητα να έχουν ποτέ υγιείς συναισθηματικές σχέσεις. Οι τρόποι για να αναγνωρίσετε προσωπικότητες υψηλής σύγκρουσης περιλαμβάνουν την επίγνωση των μακροπρόθεσμων μοτίβων αλληλεπίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας συνεχών συναισθηματικών δραμάτων και συγκρούσεων, της αδυναμίας τους να εμπλακούν σε αποτελεσματική ρήξη ή επιδιορθώσεις στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που σας αφήνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι, μπερδεμένοι.

Pixel

Τα συγκρουσιακά άτομα τείνουν να σκέφτονται πρώτα τον εαυτό τους, να επιδίδονται σε χρόνια συμπεριφορά που απορροφάται από τον εαυτό τους και να δείχνουν έλλειψη ενσυναίσθησης ή τύψεων για παράπονα του παρελθόντος, ένα μοτίβο συμπεριφοράς που συχνά αφήνει τους άλλους γύρω τους να νιώθουν πληγωμένοι. Αυτά τα χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, καθιστούν δύσκολη τη στενή σχέση μαζί τους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι στην τροχιά τους επιλέγουν να μην έχουν καθόλου σχέση, ενώ κάποιοι θέτουν όρια για να περιορίσουν τον χρόνο τους μαζί τους ή να ελαχιστοποιήσουν με άλλο τρόπο τις αλληλεπιδράσεις τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλοί αντιμετωπίζουν μια μοναδική σειρά προκλήσεων με τα συγκρουσιακά άτομα της ζωής τους.

Οι διακοπές μπορεί να είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για να περάσετε με αγαπημένα πρόσωπα, ωστόσο το άγχος είναι συνηθισμένο. Οι πιέσεις ενός ταξιδιού και του ελέυθερου χρόνου, σε συνδυασμό με οικονομικές ανησυχίες και χρονικούς περιορισμούς, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ένταση. Επιπλέον, η ανάγκη αλληλεπίδρασης με προσωπικότητες υψηλής σύγκρουσης, άτομα που παλεύουν με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ ή με άτομα με αδιάγνωστα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω άγχος, ακόμη και τρόμο. Οι εορταστικές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν στο παρελθόν υπήρξε ιστορικό συγκρούσεων, διαφωνιών και εντάσεων. Και δυστυχώς, λόγω της συναισθηματικής τους ανωριμότητας, τα συγκρουσιακά άτομα γενικά δεν μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές και μπορεί να οδηγούνται από το συναίσθημα, προκαλώντας περαιτέρω δράμα.

Pixel

Πολλοί από τα περιστατικά των ψυχολόγων αναφέρουν ότι «δεν έχουν άλλη επιλογή» αλλά πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με ορισμένα μέλη της οικογένειας, συναδέλφους και φίλους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά κατά την περίοδο των γιορτών. Μπορεί να αισθάνονται ένοχοι εάν αποστασιοποιηθούν ή δεν δουν την οικογένειά τους, ακόμα κι αν είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσουν. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν το να θέλουν να βλέπουν άλλους στην ίδια συγκέντρωση, να μη θέλουν να θεωρηθούν ότι κρατούν κακία ή μούτρα ή μπορεί να θεωρούν σημαντικό τα παιδιά τους να έχουν σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας, ακόμη και με εκείνα που έχουν χαρακτηριστικά συγκρουσιακών ατόμων.

7 στρατηγικές για τη διαχείριση των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των εορτών

Αναπλαισίωση των προσδοκιών σας. Ο στόχος σας για τον χρόνο σας μαζί τους πρέπει να είναι «να περάσετε όμορφα χωρίς συγκρούσεις», αντί να προσπαθείτε να διορθώσετε το παρελθόν. Ένας εναλλακτικός στόχος θα μπορούσε να είναι η προώθηση μιας θετικής σχέσης μεταξύ των παιδιών σας και του μέλους της οικογένειας με υψηλές συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα θα ήταν να έχουν μια θετική αλληλεπίδραση, ακόμα κι αν οι αλληλεπιδράσεις σας με το ίδιο μέλος της οικογένειας έχουν κάποιες προσκρούσεις.

Διαχειριστείτε τη σχέση, μην εμπλακείτε. Εστιάστε στο αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης αλληλεπίδρασης, όχι στην ίδια τη σχέση. Η δέσμευση και η προσπάθεια επιδιόρθωσης σχέσεων με συναισθηματικά ανώριμα άτομα τείνει να είναι πολύ απίθανη, κατά την περίοδο των διακοπών ή σε άλλες εποχές του χρόνου. Η διαφορετική προσέγγιση της σχέσης είναι το κλειδί.

Θέστε όρια στον χρόνο έκθεσης. Καθορίστε εκ των προτέρων ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αφιερώσετε κατά τις επισκέψεις σας. Είναι λίγες ώρες; Το απόγευμα; Σας επισκέπτονται για μια εβδομάδα; Μόλις έχετε αυτόν τον αριθμό στο μυαλό σας, μπορεί να γίνει πηγή άνεσης – για παράδειγμα, λέγοντας στον εαυτό σας «Αυτό είναι μόνο για λίγες ώρες. Μπορώ να το κάνω». Για να θέσετε περαιτέρω όρια, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιβάλλετε τον εαυτό σας με πιο ασφαλή άτομα και μέλη της οικογένειας (δηλαδή, εκείνους που είναι ώριμοι ή δεν πίνουν πολύ αλκοόλ).

Αλλάξτε το θέμα. Θυμηθείτε, δεν θα είστε σε θέση να συζητήσετε με το παράλογο. Διατηρήστε ελαφριά θέματα όταν το συγκρουσιακό άτομο θέλει να σας τραβήξει στο «δράμα». Να είστε προετοιμασμένοι για αυτό και να έχετε εναλλακτικές στρατηγικές και παρεμβάσεις για όταν συμβεί. Οι περισπασμοί, η ανακατεύθυνση της συζήτησης σε κάτι πιο θετικό ή ακόμα και η εισαγωγή μιας κοινής δραστηριότητας όπως ένα παιχνίδι, μια σειρά Netflix ή ένα άθλημα μπορεί να είναι χρήσιμα.

Εστιάστε στο χιούμορ. Το να μοιράζεστε θετικές ή αστείες οικογενειακές αναμνήσεις μπορεί να βοηθήσει να ελαφρύνει τη διάθεση όταν τα πράγματα γίνονται τεταμένα. Τα άλμπουμ φωτογραφιών και τα βίντεο μπορεί να βοηθήσουν άλλους να ανακαλέσουν αυτές τις θετικές αναμνήσεις ή να ενεργοποιήσουν την αφήγηση.

Κάντε διαλλείματα. Το να κάνετε διαλείμματα θα μπορούσε να σημαίνει μια βόλτα, να βγείτε έξω ή ακόμα και να πάτε στην τουαλέτα ή σε άλλο δωμάτιο για να ομαδοποιηθείτε ξανά. Λαμβάνοντας βαθιές αναπνοές (δοκιμάστε να εισπνεύσετε για έξι δευτερόλεπτα και μετά να εκπνεύσετε για έξι δευτερόλεπτα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους ή της έντασης και να ηρεμήσει το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, εάν πυροδοτηθείτε.

Απόσπαση. Οι δεξιότητες ενσυνειδητότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε την αλληλεπίδραση και να αποσπάσετε το συναίσθημα από μέσα σας. Εάν έλθετε σε σύγκρουση με ένα άτομο με υψηλή σύγκρουση, η διανοητική επανάληψη των λέξεων «πέρασε, πέρασε» ή «θα περάσει» μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τον εαυτό σας ψυχικά και να αποφύγετε να αντιδράσετε συναισθηματικά.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου