Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να καλλιεργήσετε την οικειότητα προς τον εαυτό σας για να απολαύσετε πιο υγιείς σχέσεις

Η οικειότητα με τον εαυτό περιλαμβάνει την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού και την αγάπη του εαυτού



Όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο άρθρο της ψυχολόγου Suzanne Degges-White στο psyghology today, λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν παιδιά αυτές τις μέρες ή να παντρευτούν, και μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι της Gen Z προτιμούν το «nomance» από το romance σε ταινίες και βίντεο (Rivas-Lara et al., 2023). Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι Gen Zers θα προτιμούσε περισσότερους μη ρομαντικούς και ασεξουαλικούς χαρακτήρες στα μέσα ενημέρωσης τους. Σαφώς, το παραμυθένιο ευτυχές τέλος δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει ένα υγρό ατημέλητο φιλί καθώς ένα ζευγάρι σβήνει στην αγκαλιά του άλλου ή χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα. Ενώ η προτίμηση είναι λιγότερο σεξ ή σεξουαλικές σχέσεις στην οθόνη, υπάρχει η επιθυμία για μεγαλύτερη εστίαση στις πλατωνικές σχέσεις και στις ισχυρές φιλίες. Και αυτές είναι οι σχέσεις που μπορούν να αντέξουν και να μας προσφέρουν ένα απόθεμα όταν οι ρομαντικές μας σχέσεις καταρρέουν.

Pixel

Η αξία της φιλίας δεν μπορεί ποτέ να υπερεκτιμηθεί. Οι αληθινοί φίλοι μας προσφέρουν τον χώρο να είμαστε αληθινά ο εαυτός μας. Μια πρόσφατη μελέτη της Pew Research, η οποία επιβεβαιώνειπροηγούμενη έρευνα, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον έναν καλό φίλο στον οποίο μπορούμε να στηριζόμαστε όταν η ζωή γίνεται βαριά και με τον οποίο μπορούμε να γιορτάσουμε όταν τα πράγματα πάνε ανέλπιστα καλά. Η οικειότητα των στενών φιλιών μας δίνει ένα μέρος για να εξερευνήσουμε τα πιο ήπια άκρα μας και να απογοητεύσουμε τα όριά μας. Η οικειότητα παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και σύνδεσης – και επιτυγχάνεται πλήρως με τους άλλους όταν έχουμε ανοιχτεί στην οικειότητα του εαυτού μας.

Μαθαίνοντας να αποδέχεστε τα κομμάτια του εαυτού σας που δεν σας αρέσουν τόσο πολύ

Η οικειότητα με τον εαυτό σου είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να γνωρίζεις τον εαυτό σου σε σχέση με τους άλλους στη ζωή σου. Η γνώση του εαυτού σας μπορεί να είναι μια τρομακτική πρόταση εάν έχετε μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου υποτιμηθήκατε ή σας οδήγησαν να αμφισβητήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Όταν τα μόνα μηνύματα που έχουμε λάβει σχετικά με την αίσθηση του εαυτού μας και την αξία μας έχουν επικεντρωθεί στα λάθη μας, είτε αυτά είναι αληθινά είτε προβάλλονται από πληγωμένους άλλους, μπορούν να μας οδηγήσουν να απομακρυνθούμε από τον κυριολεκτικό ή μεταφορικό καθρέφτη.

Pixel

Ωστόσο, μόνο μέσω της εκμάθησης της αποδοχής όλων αυτών που είμαστε μπορούμε να εμπλακούμε πραγματικά σε βαθιά οικειότητα με τον εαυτό μας ή με τους άλλους ως φίλους ή εραστές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να γνωρίζεις απλώς τα επίπεδα ταυτότητας που συνθέτουν αυτό που είσαι είναι αυτογνωσία. Ωστόσο, η οικειότητα με τον εαυτό σας αφορά όχι μόνο την επίγνωση αυτών των κομματιών του εαυτού σας, αλλά και τη σκόπιμη σχέση με αυτά. Η οικειότητα με τον εαυτό σας περιλαμβάνει την ενασχόληση και τη σχέση με τα μέρη του εαυτού σας που αποτελούν το σύνολο του εαυτού σας (Milliken, 2017).

Πώς να ξεκινήσετε μια οικεία σχέση αγάπης με τον εαυτό σας

Όταν συναντάτε για πρώτη φορά κάποιον, μπορεί να παρατηρήσετε τα πιο εμφανή ελαττώματα ή τα δυνατά του σημεία, ανάλογα με την εστίασή σας. Μόνο όταν γνωρίζεις κάποιον πιο βαθιά ή τον βλέπεις σε πολλαπλά πλαίσια, αρχίζεις πραγματικά να τον γνωρίζεις πιο αυθεντικά και βλέπεις τα πιο οικεία του στρώματα.

Η ανάπτυξη σε μια οικεία γνώση του εαυτού απαιτεί την ίδια επενδυμένη προσοχή. Ακριβώς όπως δίνετε την προσοχή σας σε κάποιον που σας ελκύει ή σε κάποιον που θα θέλατε να γνωρίσετε καλύτερα, πρέπει να παρατηρήσετε τον εαυτό σας με την ίδια περιέργεια και αποδοχή που προσφέρετε σε αυτόν τον άλλον. Στην πραγματικότητα, πρέπει να είστε σε θέση να δείτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια κάποιου που σας αγαπά γι' αυτό που είστε και που γνωρίζει την αξία σας για να αποκτήσετε πραγματικά περισσότερη οικειότητα με τον εαυτό σας. Η αυτοεκτίμησή μας αναπτύσσεται με βάση το πώς υποθέτουμε ότι μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι – είτε οι υποθέσεις μας είναι ακριβείς είτε όχι. Η οικειότητα με τον εαυτό μας, ωστόσο, απαιτεί να βλέπουμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά γνωρίζουμε ότι είμαστε. Όχι μέσα από τα μάτια των άλλων, αλλά μέσα από τα δικά μας μάτια που αγαπούν τον εαυτό μας και αποδέχονται τον εαυτό μας.

Το να γίνουμε αληθινά οικείοι με τον εαυτό μας, μας διδάσκει πώς εμφανιζόμαστε στη ζωή μας, πού μπορεί να μας ωφελήσει λίγη διεύρυνση των ορίων και πού μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουμε να τραβάμε γραμμές προστασίας από επιρροές που βλάπτουν αντί να μας ενισχύουν. Μας δίνει χώρο να εξερευνήσουμε ποιοι είμαστε όταν είμαστε μόνοι μας, καθώς και να σκεφτούμε ποιοι είμαστε και πώς εμφανιζόμαστε στις σχέσεις με τους άλλους.

5 τρόποι για να ενισχύσετε την πιο σημαντική οικεία σας σχέση

Η επιλογή να περάσεις χρόνο μόνος δεν έχει να κάνει με την επιλογή της μοναξιάς – πρόκειται για την εκτίμηση της προσωπικότητάς σας και τη φροντίδα της ευημερίας σας. Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να εμβαθύνουν την οικειότητά σας με τον εαυτό σας και να σας γειώσουν στην ατομικότητά σας:

Δώστε στον εαυτό σας χώρο να «είναι» στο σώμα σας.

Είτε είστε στο χαλάκι της γιόγκα, σε μια προσεκτική βόλτα ή ακόμα κι όταν στέκεστε στην ουρά για τον καφέ σας, τακτοποιήστε το σώμα σας, χαλιναγωγήστε τις σκέψεις σας και απλώς βυθιστείτε στη φυσική σας ύπαρξη. Φέρτε συνειδητή επίγνωση στα πόδια, τον κορμό, το στήθος, τα χέρια, τον λαιμό και το κεφάλι σας. Νιώστε την ελαφρότητα ή το βάρος, νιώστε το άγχος ή την κούρασή σας και νιώστε τη χαρά ή τη λύπη σας. Γνωρίστε πώς νιώθει το σώμα σας όταν βρίσκεται στον παρόντα χώρο και θέση. Προσπαθήστε να αναστείλετε την κρίση. Απλώς παρατηρήστε με αποδοχή ότι νιώθετε τον εαυτό σας στο σώμα σας πιο οικεία από ό,τι συνήθως.

Ασχοληθείτε με καθημερινούς διαλογιστικούς περιπάτους.

Είτε βρίσκεστε σε μονοπάτι κήπου, στο τσιμεντένιο πεζοδρόμιο ανάμεσα σε κτίρια ή στον διάδρομο, χρησιμοποιήστε τη βόλτα ως χώρο για να συνδεθείτε με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας καθώς ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Και πάλι, μην κρίνετε τον εαυτό σας, απλώς παρατηρήστε, αποδεχτείτε και λάβετε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας όπως τους αρμόζει. Αφιερώνοντας χρόνο για να αναποδογυρίσετε το μέσα-έξω των σκέψεων και των συναισθημάτων σας μπορεί να σας δώσει ιδέες που κανονικά θα μπορούσατε να αφήσετε να σας ξεφύγουν.

Αφιερώστε χρόνο για σκόπιμo προβληματισμό και ημερολόγιο.

Η ελεύθερη γραφή ή η παρακολούθηση προτροπών (αν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε) είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να φέρετε στο φως μέρη του εαυτού σας που διαφορετικά θα μπορούσαν να παραμείνουν κρυφά.

Απολαύστε το φυσικό σας σώμα.

Ασχοληθείτε με αισθησιακές δραστηριότητες που σας προσφέρουν ευχαρίστηση. Απολαύστε την αγαπημένη σας λιχουδιά με συνειδητό και αισθησιακό τρόπο. Είτε πρόκειται για υφάσματα πολυτελούς αίσθησης σε ρούχα ή κλινοσκεπάσματα, ζεστά λάδια για μασάζ, μεγάλα ντους ή αισθησιακά μπάνια, απολαύστε και χαρείτε το φυσικό σας σώμα. Μάθετε τι είναι καλό και τι σας κάνει να νιώθετε υπέροχα.

Σταματήστε να τρέχετε και να κρύβεστε από τα μέρη σου που σας τρομάζουν.

Όταν φιλτράρουμε τις αλήθειες ή τους φόβους που έχουμε για τον εαυτό μας, αρνούμαστε αυτό που μπορεί να είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για το κίνητρο για ανάπτυξη. Μέχρι να μπορέσετε να παραδεχτείτε ότι έχετε ανάγκη για αλλαγή, είναι απίθανο να συμβεί αυτή η αλλαγή. Το να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είσαι είναι απαραίτητο για την οικειότητα με τον εαυτό σου, αλλά η ανταπόκριση στη δική σου ανάγκη για αλλαγή είναι μέρος της αγάπης και της αυτοφροντίδας επίσης. 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου