Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να ξεπεράσετε την τελειομανία: 11 «μη-τέλειες» συμβουλές!

Επειδή το να φτάνετε στα όριά σας δεν είναι πάντα τόσο τέλειο, δείτε πώς συμφιλιωθείτε με μια λιγότερο τέλεια εκδοχή σας



Είναι ωραίο να αποκαλείς τον εαυτό σου τελειομανή. Όλοι το κάνουν, αλλά πόσοι άνθρωποι είναι πραγματικά κολλημένοι στη νοοτροπία της τελειομανίας «όλα ή τίποτα»; Δεν είναι τελικά και τόσο διασκεδαστικό! Αυτό που κανείς δεν σας λέει για την τελειομανία είναι ότι μπορεί να σας κρατήσει πίσω στη ζωή και να σας προκαλέσει άγχος που σας βαραίνει. Η τελειομανία είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσετε εάν θέλετε να είστε υγιείς, γι' αυτό ακολουθούν μερικές μη ανόητες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό.

Pixel

Παρατηρήστε τις διαδικασίες σκέψης σας.

Αναγνωρίστε την εμμονή σας για την τελειότητα. Όταν πρόκειται να ξεκινήσετε μια νέα εργασία, ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας; Έχετε πολλή κριτική για τον εαυτό σας και παραλύει την αυτοαμφιβολία; Παρατηρώντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, θα μπορείτε να αλλάξετε τα καταστροφικά μοτίβα σας.

Μη φοβάστε να κάνετε λάθη.

Το να συμβούν λάθη είναι το χειρότερο σενάριο ενός τελειομανούς. Θέλουν όλα να είναι τέλεια και να πετύχουν χωρίς προκλήσεις. Χμ, αυτό είναι αρκετά μη ρεαλιστικό. Αντί να φοβάστε να κάνετε λάθη, αμφισβητήστε αυτές τις σκέψεις λέγοντας: «Θέλω να κάνω λάθη!» Η ανατροπή του σεναρίου μετατρέπει τον φόβο σε περιέργεια. Εξάλλου, όταν κάνεις λάθη, τότε μαθαίνεις σημαντικά πράγματα.

Pixel

Πατήστε το κουμπί De-Stress.

Εάν προσπαθείτε πάντα για την τελειότητα, πιθανότατα συνηθίζετε να στρεσάρετε τον εαυτό σας στα άκρα. Ίσως είστε βιαστικοί με τους άλλους ή ξενυχτάτε ανησυχώντας για την επίτευξη των στόχων σας. Το υπερβολικό άγχος θα σας τραβήξει έξω από το παιχνίδι, επομένως βρείτε υγιείς διεξόδους άγχους για να σας αποσπάσουν την προσοχή από την αρνητική αυτοσυζήτηση και να σας μείνετε θετικοί.

Βρείτε νόημα σε αυτό που κάνετε.

Ενώ μπορεί να εστιάζετε τόσο πολύ σε αυτό που πρέπει να επιτύχετε, είναι πιο υγιές να δίνετε περισσότερη προσοχή στον σκοπό σας. Τι κάνετε στη ζωή σας που της δίνει νόημα; Όταν προσπαθείτε να πετύχετε από αυτή την οπτική γωνία, θα φέρετε την προσοχή σας πίσω στον σκοπό σας και μακριά από το άγχος για την επίτευξη της τελειότητας.

Διασκεδάστε αντί να πετύχετε κάτι.

Μερικές φορές, πρέπει απλώς να σταματήσετε να εργάζεστε τόσο σκληρά και να διασκεδάσετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να μπείτε σε αυτή τη νοοτροπία, αλλά είναι μέρος μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την τελειομανία. Κάντε κάτι για διασκέδαση χωρίς να είναι πρόκληση ή ανταγωνισμός. Αυτό θα σας βοηθήσει να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να νιώσετε αποκατεστημένοι πριν μεταβείτε στη λίστα υποχρεώσεων σας. Επιπλέον, ο χρόνος μακριά από τους στόχους σας θα σας βοηθήσει να βρείτε δημιουργικές λύσεις για αυτούς.

Μη σκέφτεστε υπερβολικά, απλά συνεχίστε!

Είναι περίεργο, αλλά μερικές φορές η τελειομανία μπορεί να σας κάνει να χρονοτριβείτε. Παραλύετε από τον φόβο της αποτυχίας, οπότε δεν θέλετε καν να ξεκινήσετε μια νέα εργασία ή να πηδήξετε έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Ενώ θέλετε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων για μια επερχόμενη εξέταση ή συνέντευξη, μερικές φορές πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάνατε το καλύτερο δυνατό και να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά τα πάντα, καθώς μπορεί να σας κρατήσει κολλημένους.

Αναγκάστε τον εαυτό σας να απλώσει το χέρι.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ζητήσετε βοήθεια, ειδικά αν είστε τελειομανής και θέλετε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Αλλά δεν μπορείτε να βασίζεστε απόλυτα στον εαυτό σας. Και, η ανάθεση εργασιών σε άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας, κάτι που σας βοηθάει πολύ. Προσπαθήστε να απευθυνθείτε σε κάποιον από τον έμπιστο κύκλο σας για κάτι μικρό, μόνο και μόνο για να σπάσετε τον πάγο. Δεν είναι τόσο άσχημα!

Κόψτε τα «πρέπει».

Μπορεί να έχετε εμμονή με τα λάθη και τις αποτυχίες σας, παρόλο που σας βοηθούν να αναπτυχθείτε και να τονώσετε τη δημιουργικότητά σας. Κάνοντας κάτι τέτοιο μπορεί να σας δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις για το παρελθόν, όπως θα μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας, «Θα έπρεπε να είχα…» πολύ. Αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν! Σας προκαλεί μόνο περισσότερο άγχος για να προχωρήσετε μπροστά, το οποίο εύλογα δεν χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, εστιάστε σε θετικά πράγματα για το παρελθόν σας και πώς σας έφερε στο παρόν.

Σταματήστε να προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους.

Ως τελειομανής, μπορεί να θέλετε να κάνετε όλους τους άλλους ευτυχισμένους. Θέλετε να σας βλέπουν οι άλλοι ως τέλειους, αλλά είναι εξαντλητικό. Το να προσπαθείτε να είστε αυτό που όλοι οι άλλοι χρειάζονται και θέλουν δεν είναι ρεαλιστικό. Απλώς βλάπτετε τον εαυτό σας και προκαλείτε στον εαυτό σας τόσο μεγάλο άγχος για τις απόψεις των άλλων. Δεν αξίζει τον κόπο.

Καμαρώστε τα ελαττώματά σας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να νιώθετε καλά με αυτά που θεωρείτε τα ελαττώματά σας, αλλά υπάρχει δύναμη σε αυτά. Σε κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό, ενώ σου διδάσκουν και αυτοπεποίθηση. Εστιάζοντας στο πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε ή να συμφιλιωθείτε μαζί τους, ενισχύετε την ανθεκτικότητά σας. Επομένως, μην προσπαθήσετε να τα σβήσετε για να είστε «τέλειοι». Αυτό είναι βαρετό.

Πείτε «Όχι» στον φόρτο εργασίας σας.

Εάν έχετε πάντα πολλά πράγματα να κάνετε και είστε απασχολημένοι, διακινδυνεύετε την εξάντληση. Να κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε: πείτε «όχι» σε κάτι ή προσπαθήστε να ξεφύγετε από μια χάρη, ακόμα κι αν αυτό σας κάνει να ανατριχιάζετε ή να αισθάνεστε τόσο άσχημα. Συνηθίστε να βάζετε υγιή όρια στον εαυτό σας. Είναι πολύ καλό να λέτε «όχι» επειδή πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η υγεία σας πρέπει να έρχεται πρώτη!

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου