Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς σας κάνει να νιώθετε η γενναιοδωρία;

Όπως κι αν το δούμε η γενναιοδωρία είναι καλή για την ψυχική υγεία όλων μας



Η ζωή δίνει στον καθένα μας με πολλούς τρόπους. Για αρχή, υπάρχει η γενναιοδωρία των αισθήσεων: μπισκότα σοκολάτας, γιασεμί, ηλιοβασιλέματα, άνεμος που θροΐζει ανάμεσα σε πεύκα ή απλώς ένα χάδι στην πλάτη σου.

Pixel

Τι σου δίνει η ζωή; Σκεφτείτε την ευγένεια των φίλων και της οικογένειας, που έγινε πιο απτή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διακοπών, αλλά φυσικά, συνεχίζεται όλο τον χρόνο.

Ή η προσφορά των ανθρώπων των οποίων η σκληρή δουλειά είναι συνδεδεμένη με ένα μόνο φλιτζάνι καφέ. Ή όλοι εκείνοι οι άνθρωποι στο παρελθόν που κατάλαβαν πώς να φτιάξουν ένα πέτρινο τσεκούρι –φωτιά, αργαλειό, εμβόλιο ή υπολογιστή ή να καλλιεργήσουν το σιτάρι. Ή που δημιούργησαν θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, τέχνη ή μουσική. Ανέπτυξαν τα μαθηματικά και τις επιστήμες, μονοπάτια ψυχολογικής ανάπτυξης και βαθιές πνευματικές πρακτικές. Μερικοί άνθρωποι των οποίων τα ονόματα γνωρίζετε και δεκάδες χιλιάδες —εκατομμύρια, πραγματικά— που δεν θα γνωρίσετε ποτέ: κάθε μέρα οι συνεισφορές τους τροφοδοτούν, ντύνουν, μεταφέρουν, ψυχαγωγούν, εμπνέουν και μας θεραπεύουν.

Pixel

Σκεφτείτε τη δωρεά του φυσικού κόσμου, τον ήχο της βροχής, την απεραντοσύνη του ουρανού και των αστεριών και το μεγαλείο των βουνών. Πώς σας τρέφει η φύση;

Τι θα λέγατε για το DNA σας; Η στιγμή της σύλληψής σας σας παρουσίασε τις βασικές οδηγίες για να γίνετε άνθρωπος, τους σκληρά κερδισμένους καρπούς 3,5 δισεκατομμυρίων ετών εξέλιξης.

Δεν τα κερδίζετε αυτά τα πράγματα. Δεν μπορείτε. Απλώς δίνονται.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα παραλάβετε. Αυτό σας βοηθά να γεμίσετε το δικό σας φλιτζάνι, κάτι που είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους. Διατηρεί τον κύκλο της προσφοράς. Όταν κάποιος εκτρέπει ή αντιστέκεται σε ένα από τα δικά σας χαρίσματα, πόσο διατεθειμένος είστε να ξαναδώσετε; Σε παρασύρει σε μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης με τη ζωή.

Η εξάσκηση

Ξεκινήστε με κάτι που σας έχει δώσει πρόσφατα ένας φίλος, όπως ένα χαμόγελο, μια ενθαρρυντική λέξη ή απλά λίγη προσοχή. Στη συνέχεια ανοίξτε τον εαυτό σας στο να νιώσετε ό,τι σας δίνετε. Παρατηρήστε οποιαδήποτε απροθυμία εδώ, όπως σκέψεις αναξιότητας, φόβο εξάρτησης ή την ιδέα ότι αν λάβετε, τότε θα οφείλετε κάτι στο άλλο άτομο. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε αυτή την απροθυμία να αποδεχτείτε ό,τι προσφέρεται, να το καλοδεχθείτε – και να απολαύσετε τις απολαύσεις αυτού. Αφήστε να σας γίνει συνείδηση ότι η γενναιοδωρία είναι καλή.

Στη συνέχεια, επιλέξτε κάτι από τη φύση. Για παράδειγμα, ανοίξτε τον εαυτό σας στην προσφορά που διπλώνεται σε ένα συνηθισμένο μήλο, συμπεριλαμβανομένης της εξυπνάδας και της επιμονής που χρειάστηκε, σε εκατοντάδες γενιές, για να δημιουργηθεί σταδιακά κάτι νόστιμο από τους ξινούς και πικρούς άγριους προδρόμους του. Δείτε αν μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το έργο με την πλούσια γλύκα του. Ανοίξτε τον εαυτό σας ακόμη ευρύτερα στην τροφή της καλοσύνης σε ολόκληρο τον ιστό της ζωής.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να ανοίξετε τον εαυτό σας σε ένα πράγμα, ίσως κάτι χωρίς εμφανή αξία, όπως λίγη άμμο. Ωστόσο, σε αυτό το μεμονωμένο κόκκο υπάρχουν απόηχοι της Μεγάλης Έκρηξης – το δώρο ότι υπάρχει κάτι παρά απολύτως τίποτα. Ποιος ξέρει ποια βαθύτερα, ίσως υπερβατικά χαρίσματα αποτελούν τη βάση της φλογερής ανάδυσης του σύμπαντος μας;

Πάρτε μια ανάσα και απολαύστε τη λήψη τρισεκατομμυρίων ατόμων οξυγόνου, τα περισσότερα από αυτά τα δώρα ενός αστέρα που εκρήγνυται.

Σκεφτείτε μερικά από τα άυλα στοιχεία που ρέουν προς το μέρος σας από άλλους, όπως η καλή θέληση, η στοργή, ο σεβασμός και η αγάπη. Καθώς αναγνωρίζετε ότι σας προσφέρεται κάτι θετικό, προσπαθήστε να το νιώσετε στο σώμα και στα συναισθήματά σας. Στη συνέχεια, δείτε αν μπορείτε να κάνετε το ίδιο με άλλους ανθρώπους. Εάν μπορείτε, συμπεριλάβετε τους γονείς και άλλα μέλη της οικογένειάς σας, φίλους και βασικούς γνωστούς σας.

Προσπαθήστε να τεντωθείτε περισσότερο. Θυμηθείτε μια πρόσφατη αλληλεπίδραση που ήταν μια ανάμεικτη εμπειρία για εσάς, κάποια καλή αλλά και κάποια κακή. Εστιάστε σε ό,τι ήταν ακριβές ή χρήσιμο σε αυτό που το άλλο άτομο κοινοποίησε και προσπαθήστε να το λάβετε ως πολύτιμη προσφορά. Ανοίξτε το μυαλό σας στο καλό που είναι σιωπηρό ή βαθιά μέσα στο άλλο άτομο, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που έχει βγει.

Συνεχίστε να ακούτε, να αγγίζετε, να γεύεστε, να μυρίζετε και να αναζητάτε όποια μορφή γενναιοδωρίας ξεχειλίζει στον δρόμο σας. Υπάρχουν τόσα πολλά δώρα.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου