Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

7 εύκολες αλλαγές για να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Θες να είσαι μια γυναίκα με αληθινή αυτοπεποίθηση, πες αντίο σε αυτές τις 7 συμπεριφορές



Η αυτοπεποίθηση δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι τρόπος ζωής, ειδικά για τις γυναίκες που βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που συχνά προσπαθεί να μας καθορίσει. Αλλά μερικές φορές, είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας, συγκρατούμε τον εαυτό μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Pixel

Αν έχετε ποτέ αμφισβητήσει την αξία σας ή αισθανθήκατε ως απατεώνας στη ζωή σας, ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στις συμπεριφορές που σας εμποδίζουν να αγκαλιάσετε την εσωτερική σας δύναμη.

Εδώ είναι οι 7 συμπεριφορές που πρέπει να εγκαταλείψετε για να γίνετε μια γυναίκα με αληθινή αυτοπεποίθηση.

Pixel

Αναζήτηση επικύρωσης από άλλους

Το έχουμε όλοι ζήσει – να ανεβάζουμε την τέλεια selfie και μετά να ελέγχουμε με εμμονή για likes ή περιμένοντας νευρικά για έγκριση αφού μοιραστούμε μια ιδέα σε μια συνάντηση.

Ιδιαίτερα όταν είσαι στα είκοσί σου, νιώθεις ημιτελής, εκτός κι αν κάποιος άλλος έγραφε την έγκρισή του στις απόψεις ή τις αποφάσεις σου. Αλλά καθώς ωριμάζεις, συνειδητοποιείς ότι τα κομπλιμέντα και τα χειροκροτήματα σε κάνουν να νιώθεις καλά εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι φευγαλέα. Πριν το καταλάβεις, είστε αμέσως πίσω από εκεί που ξεκίνησες, περιμένοντας την επικύρωση για το επόμενο πράγμα – και το επόμενο.

Εάν θέλεις πραγματικά να είσαι μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, πρέπει να μάθεις ότι αρκεί η δική σου επικύρωση. Δεν χρειάζεσαι έγκριση από κανέναν άλλο – και αν κάποιος άλλος έχει διαφορετική γνώμη, δεν μπορείς να το αφήσεις να σου αλλάξει γνώμη.

Γιατί κανείς άλλος δεν ζει τη ζωή σου. Είσαι αυτή που θα ζήσει με τις συνέπειες των αποφάσεων, των πράξεων και των σκέψεών σου. Άρα είσαι η μόνη που πρέπει να συμφωνήσεις μαζί τους.

Φυσικά, είναι υγιές και καλό να εξακολουθείς να ακούς τις απόψεις των άλλων, ιδιαίτερα των ανθρώπων που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Ωστόσο, η τελευταία λέξη να είναι πάντα η δική σου.

Ζητώντας συγγνώμη χωρίς λόγο

Είναι σημαντικό να λες συγγνώμη όταν μπερδεύεσαι ή πληγώνεις κάποιον κατά λάθος. Ωστόσο, το να το λες πολύ συχνά, ειδικά όταν δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος, μπορεί πραγματικά να εξαφανίσει την αυτοεκτίμησή σου.

Είναι ένας τρόπος να πεις, «Ό,τι και να γίνει, θα υποχωρήσω. Οι ανάγκες, οι απόψεις και η παρουσία μου δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι δικές σας». Αυτή δεν είναι η γλώσσα μιας γυναίκας με αυτοπεποίθηση.

Η υπερβολική συγγνώμη δημιουργεί μια εσωτερική αφήγηση ότι είσαι πάντα λάθος ή ότι δεν είσαι άξια να πιάσεις χώρο.

Η μετάβαση στο να λέμε συγγνώμη μόνο όταν είναι πραγματικά δικαιολογημένη δεν είναι εύκολη. Αλλά το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση.

Την επόμενη φορά που πρόκειται να ζητήσεις συγγνώμη, καθυστέρησε τον εαυτό σου. Πάρε μια ανάσα και σκέψου εάν η συγγνώμη είναι πραγματικά δικαιολογημένη. Αν όχι, αντιστάσου στην παρόρμηση να την πεις.

Σκέψου το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσεις με ευγνωμοσύνη όποτε χρειάζεται. Αντί να πεις, «Συγγνώμη που άργησα», θα μπορούσατε να πεις, «Σας ευχαριστώ που με περιμένατε». Στρέφει την εστίαση μακριά από τις αδυναμίες σου και προς μια πιο θετική αλληλεπίδραση.

Η απομάκρυνση αυτής της συνήθειας δεν σε κάνει αγενή ή εγωίστρια – σε κάνει να έχεις αυτοπεποίθηση.

Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Κάνοντας κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι τόσο εύκολο να πέσεις στην παγίδα σύγκρισης. Οι τέλειες ζωές, οι εκπληκτικές φωτογραφίες διακοπών και οι λαμπερές ιστορίες επιτυχίας απέχουν μόλις ένα σκρολάρισμα.

Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, βλέπουμε μόνο το πραγματικό αποκορύφωμα της ζωής τους, όχι τους αγώνες, τις ανασφάλειες ή τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στα παρασκήνια.

Το πιο σημαντικό, η σύγκριση κλέβει τη χαρά σου και μειώνει την ατομικότητά σου. Κάθε λεπτό που ξοδεύεις εύχεσαι να είχες τη ζωή κάποιου άλλου είναι ένα λεπτό που αμελείς να εκτιμήσεις και να βελτιώσεις τη δική σου.

Η σύγκριση είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να κερδίσεις. Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος, πιο επιτυχημένος ή φαινομενικά πιο ευτυχισμένος.

Έτσι, άρχισε να επικεντρώνεσαι στη δική σου πρόοδο. Πόσο μακριά έχεις φτάσει; Τι έχεις πετύχει; Τι μπορείς να γιορτάσεις για τον εαυτό σου σήμερα;

Προσπάθησε να αποφύγεις τη συνήθεια σύγκρισης θέτοντας τους δικούς σου στόχους, γιορτάζοντας τα δικά σου επιτεύγματα και εκτιμώντας το δικό σου ταξίδι. Είσαι ο μόνος που υπάρχει, και αυτή είναι η υπερδύναμή σου.

Υποτιμώντας τον εαυτό σου

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να λέει, «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «Δεν είμαι αρκετά καλός»; Αυτή είναι μια άλλη συμπεριφορά που είναι ζωτικής σημασίας να αποκόψεις από τη ζωή σας.

Όταν υποτιμάς συνεχώς τον εαυτό σου, εσωτερικεύεις την αποτυχία πριν καν πάρεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις. Θέτεις από πριν ένα ανώτατο όριο στις δικές σου δυνατότητες.

Εάν τροφοδοτείς πάντα το μυαλό σου με λόγια αμφιβολίας για τον εαυτό σου, είναι απίστευτα δύσκολο να αφήσεις την αυτοπεποίθηση να ριζώσει μέσα σου.

Εμπλούτισε την αυτοκριτική σου με επιβεβαιώσεις που σε ενδυναμώνουν. Αντί να πεις «Δεν μπορώ», δοκίμασε να πεις «Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό». Αντί να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είσαι περισσότερο από αρκετός όπως είσαι.

Οι λέξεις που χρησιμοποιείς για να περιγράψεις τον εαυτό σου διαμορφώνουν την αντίληψή σου και, τελικά, την πραγματικότητά σου.

pos-na-afxiseis-tin-aftopepithisi-sou

Να φοβάσαι να πεις όχι

Αν υπάρχει μια συμβουλή που θα ήθελα να μπορούσα να δώσω στον εαυτό μου πριν από 10 χρόνια, είναι να σταματήσω να φοβάμαι να πω όχι. Το να μάθεις να λες όχι είναι λυτρωτικό. Στην αρχή, μπορεί να νιώθεις άβολα και να ανησυχείς μήπως απογοητεύσεις τους άλλους. Αλλά πρέπει να συνειητοποίησεις ότι ο καθορισμός ορίων είναι μια μορφή αυτοσεβασμού. Και ξέρεις κάτι, οι άνθρωποι πραγματικά θα σε σέβονται περισσότερο για αυτό, κι όχι λιγότερο.

Όταν αρχίσεις να δίνεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες, θα έχεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να ασχοληθείς με πράγματα με τα οποία είσαι πραγματικά παθιασμένη και αυτό θα τροφοδοτήσει την αυτοπεποίθησή σου όσο τίποτα άλλο.

Υπερβολική σκέψη

Ω, ο ατελείωτος κύκλος της υπερβολικής σκέψης – μπορεί να συνεχίζεις και να συνεχίζεις επ’ άπειρο. Όσο περισσότερο το ψειρίζεις, τόσο βαθύτερα βυθίζεσαι στην αυτοαμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.

Γελάω όταν ξανασκέφτομαι πώς πίστευα ότι η υπερβολική σκέψη ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Νόμιζα ότι βοηθούσα τον εαυτό μου αναλύοντας πραγματικά κάθε μικρή λεπτομέρεια και αναζητώντας μαθήματα όπου μπορούσα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έβρισκα τόσες πολλές χρήσιμες ιδέες ή λύσεις. Στην πραγματικότητα, έβρισκα περισσότερα προβλήματα. Μικρά ζητήματα ενισχύθηκαν σε ένα βουνό ανησυχίας και άγχους.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η διανοητική ενέργεια που ξόδεψα μηρυκάζοντας θα μπορούσε να διοχετευθεί στην ανάληψη δράσης και στην επίλυση των προβλημάτων.

Πώς ξέφυγα από αυτή την ψυχική παγίδα; Για μένα, η απάντηση ήταν η επίγνωση. Αντί να μείνω στο τι θα μπορούσε να πάει στραβά, έμαθα να επικεντρώνομαι στην παρούσα στιγμή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σχεδιάζεις ή να προετοιμάζεσαι – σημαίνει απλώς να μην χάνεσαι σε όλα τα «εάν» που εκτροχιάζουν την αυτοπεποίθησή σου και θολώνουν την κρίση σου.

Παραμελώντας την ανάπτυξή σου

Για χρόνια, ξόδεψα τόσο πολύ χρόνο βοηθώντας τους άλλους που παραμέλησα εντελώς τον εαυτό μου. Ακούγεται ευγενικό, σωστά; Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησα ότι έτρεχα στο κενό. Είχα πέσει στην παγίδα να σκέφτομαι ότι η επένδυση στον εαυτό μου ήταν κάτι εγωιστικό και ότι η νοοτροπία αυτή δεν με ευνοούσε.

Βλέπεις, το να αποτυγχάνεις να επενδύσεις στον εαυτό σου είναι σαν να παραμελείς να ποτίζεις ένα φυτό και να περιμένεις ακόμα να ανθίσει. Είτε πρόκειται για χρόνο, χρήματα ή ενέργεια – η επένδυσή σουστον εαυτό σου σχετίζεται άμεσα με την αυτοεκτίμησή σου και, ναι, την αυτοπεποίθησή σου. Αν δεν δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου, ποιος θα το κάνει;

Δεν μιλώ μόνο για πολυτελή σπα ή ακριβά ψώνια – αν και αυτά μπορεί να είναι ωραία! Απλά πράγματα όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η παρακολούθηση μαθημάτων, η άσκηση ή ακόμα και το να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτές οι ενέργειες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο υποσυνείδητό σου: «Αξίζω τον κόπο».

Επιπλέον, φρόντισε να δώσεις προτεραιότητα σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους σου, όπως να παρακολουθήσεις ένα μάθημα, να ασκηθείς ή να αφιερώσεις χρόνο στον διαλογισμό ή στο να κρατάς ημερολόγιο.

Κάθε φορά που επενδύεις στον εαυτό σου, χτίζεις μια ισχυρότερη βάση για την αυτοπεποίθησή σου. Προχώρησε, λοιπόν, και επένδυσε στην ανάπτυξή σου, στη χαρά σου και στην ευημερία σου. Είσαι το καλύτερο πρότζεκτ στο οποίο θα δουλέψεις ποτέ.

 

Η οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας μπορεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά είναι ένα ταξίδι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου