Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά



Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας ενός ανθρώπου και μας προφυλάσσει από προβλήματα υγείας που ούτε καν γνωρίζαμε ότι συνδέονται με αυτή. Ακολουθούν επτά συμβουλές οδοντιατρικής φροντίδας που πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

Pixel

Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα

Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί και πριν τον ύπνο. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο και μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά την πλάκα και να αποτρέψετε την τερηδόνα.

Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος

Το νήμα είναι ζωτικής σημασίας για την αφαίρεση της πλάκας και των σωματιδίων τροφής που μπορεί να μην πιάσει η οδοντόβουρτσά σας. Κάντε συνήθεια το να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Pixel

Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

Ενσωματώστε το στοματικό διάλυμα στη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής σας για να σκοτώσετε τα βακτήρια, να φρεσκάρετε την αναπνοή σας και να φτάσετε σε σημεία του στόματός σας που μπορεί να χάσετε με το βούρτσισμα και το νήμα. Επιλέξτε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ για καθημερινή χρήση για να αποφύγετε το στέγνωμα του στόματός σας.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών σας. Περιορίστε τα σάκχαρα και τα όξινα τρόφιμα και ποτά, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα και τη διάβρωση των δοντιών. Αντίθετα, επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων, μειώνει την ξηροστομία και προωθεί την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για την εξουδετέρωση των οξέων και την προστασία του σμάλτου των δοντιών.

Τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικές εξετάσεις και επαγγελματικούς καθαρισμούς τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων στοματικής υγείας και στην πρόληψη της επιδείνωσής τους.

Προστατέψτε τα δόντια σας

Εάν συμμετέχετε σε αθλήματα ή τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, σκεφτείτε τη χρήση στοματικού προστατευτικού όπως ένα μασελάκι, για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τραυματισμούς και άλλες ζημιές. Επιπλέον, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίγετε μπουκάλια ή να μασάτε σκληρά αντικείμενα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ραγίσματα, ακόμα και σπάσιμο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Απλά και φυσικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΥΓΕΙΑ

6 ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D και όλα όσα μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπισή της

Πώς να καταλάβεις ότι αντιμετωπίζεις έλλειψη μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης και όλες οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις στη συνέχεια

Προτεινόμενα

CELEBS

Σωτήρης Κοντιζάς - Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Με casual look στο Κέντρο

Πού απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός τους δύο σεφ;

SINGLES

Γιατί μπορεί ένας άντρας να το βάλει στα πόδια αφού κοιμηθεί μαζί σου;

Για να μη μείνεις με την απορία υπάρχουν 8 τουλάχιστον καλοί λόγοι

CELEBS

Τατιάνα Μπλάτνικ: Ποιος είναι ο νέος της σύντροφος, μετά το διαζύγιο

Σε σχέση με επιχειρηματία μετά το διαζύγιό της από τον Νικόλαο