Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D και όλα όσα μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπισή της

Πώς να καταλάβεις ότι αντιμετωπίζεις έλλειψη μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης και όλες οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις στη συνέχεια



Η έλλειψη ιχνοστοιχείων και βιταμινών από τον οργανισμό μας μπορεί να γίνει εμφανής από ένα σημείο και μετά, μέσα από ισχυρές ενδείξεις που το ίδιο μας το σώμα εκπέμπει στην καθημερινότητά μας. Ακολουθούν 6 ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D και όλα όσα μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπισή της.

Pixel

Κόπωση

Το να αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη και να αντιμετωπίζεις έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D.

Μυϊκή αδυναμία

Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, επομένως η αδυναμία ή ο μυϊκός πόνος μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια.

Pixel

Πόνος στα οστά

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο ή ευαισθησία σε αυτά, ειδικά στην πλάτη, τις κνήμες ή τα πλευρά.

Κατάθλιψη

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή διαταραχών της διάθεσης.

Μειωμένη απόκριση στην επούλωση πληγών

Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση και βοηθά στην επούλωση των πληγών στο σώμα μας. Η αργή επούλωση των πληγών ή οι συχνές μολύνσεις τους μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Τριχόπτωση

Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να παίξει και αυτή κάποιο ρόλο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, μιας σοβαρής αυτοάνοσης πάθησης.

Εάν υποψιάζεσαι ότι αντιμετωπίζεις ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, αυτά είναι μερικά γενικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις σε πρώτη φάση.

Κάνε εξετάσεις

Ο/Η προσωπικός/-ή σου γιατρός μπορεί να σου γράψει μια εξέταση αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σου. Αυτή η εξέταση θα καθορίσει εάν έχεις ανεπάρκεια και πόσο σοβαρή είναι.

Έκθεση στον ήλιο

Η βιταμίνη D αναφέρεται συχνά ως «βιταμίνη του ήλιου» επειδή το δέρμα μας την παράγει όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά τις ώρες αιχμής του ήλιου, μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, δώσε προσοχή στην ασφάλεια στον ήλιο και απόφυγε την παρατεταμένη έκθεση χωρίς προστασία.

Διατροφικές αλλαγές

Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά, είναι καλές πηγές βιταμίνης D.

Συμπληρώματα

Εάν αντιμετωπίζεις σοβαρή ανεπάρκεια ή δεν μπορείς να λάβεις αρκετή βιταμίνη D μόνο μέσω του ηλιακού φωτός και της διατροφής σου, ο/η γιατρός σου μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμίνης D. Αυτά τα συμπληρώματα κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, όπως η βιταμίνη D3, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα.

Παρακολούθησε τα επίπεδά σου

Αφού ξεκινήσεις τη λήψη συμπληρωμάτων ή κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψής σου μπορεί να συστήσει περιοδικές εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό σου και την προσαρμογή της θεραπείας σου όπως απαιτείται.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία βάζουμε στο πιάτο μας ό,τι μας ωφελεί περισσότερο

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Απλά και φυσικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιώργος Λάνθιμος: Στις Κάννες για την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου του φιλμ

Στο κόκκινο χαλί με τους πρωταγωνιστές του Kinds of Kindness

ΠΑΙΔΙ

Η μέθοδος του δημιουργικού γονέα: 3 τρόποι με τους οποίους η θεραπεία τέχνης μπορεί να χτίσει την αυτοεκτίμηση στα μικρά παιδιά

Η θεραπεύτρια τέχνης Stephanie McLeod-Estevez δίνει 3 ιδέες για θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των παιδιών μέσα από καλλιτεχνικά και δημιουργικά παιχνίδια

CELEBS

Θανάσης Αλευράς: Η απάντησή του στις κριτικές που δέχτηκε για τη Eurovision

«Να σε λένε ηλίθιο στην τηλεόραση;» ξέσπασε ο ηθοποιός