Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος», Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.



Με αφορμή τον εορτασμό της ελληνικής επανάστασης, κυκλοφορεί η νέα έκδοση της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση που φωτίζει το έργο του κορυφαίου Νεοέλληνα διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ξεδιπλώνεται μέσα από τεκμήρια της περιόδου 1786-1829, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Χάρη στην έκδοση «Αθανάσιος ο Ψαλίδας: “Αρχείου Λόγος”», με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο, τη δράση και τη σκέψη αυτού του κορυφαίου διδασκάλου, λογίου και συγγραφέα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Αθανάσιος Ψαλίδας αποτελεί μια ιστορική προσωπικότητα που έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της παιδείας, της ριζοσπαστικής σκέψης και της πολιτικής-επαναστατικής δράσης για την ανόρθωση του «πεπτωκότος γένους» των υπόδουλων Ελλήνων.

Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μια σειρά από τεκμήρια, χωρισμένα σε αντίστοιχες ενότητες: Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Διδάσκαλος, Πολιτικός Βίος, Εκδόσεις & Συγγράμματα και Ποιητικά, επιτρέποντας τη μεταφορά της αυθεντικής ιστορικής πληροφορίας στο σήμερα. Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύπλευρης παρουσίας του Αθανάσιου Ψαλίδα, όπως αυτό προκύπτει, ως προς τα χειρόγραφα, μέσα από τεκμήρια του Αρχείου του, τα οποία περιέχονται στη «Συλλογή Σταματίου Κρίνου», η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και, ως προς τα συγγράμματα, μέσα από τους φιλοξενούμενους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τόμους του έργου του.

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια των δύο επιτυχημένων εκθέσεων βιβλίων και χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα, και το 2020 στα Γ.Α.Κ. (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), στα Ιωάννινα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Επιστημονική Επιμέλεια, Αρχειακή Έρευνα, Επιλογή & Ταξινόμηση Τεκμηρίων, Εισαγωγές Ενοτήτων: Δρ Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Tarnovo, Βουλγαρία

Μεταγραφές Τεκμηρίων: Ιωάννης Βανακάκης, Φιλόλογος (ΜΑ)

Φωτογράφιση Χαρακτικού Εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης

Κείμενα: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας / Δρ Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Ωνάση / Δρ Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Tarnovo, Βουλγαρία / Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους, Διευθύντρια Αρχειακής Έρευνας, Προβολής, Επικοινωνίας, Συντήρησης και Διατήρησης Αρχείων / Δρ Απόστολος Κατσίκης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιου Ιωάννινων / +Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, Αρχιτέκτων, Ιστορικός του βιβλίου, Επικεφαλής των εκδόσεων Άτων

Παραχώρηση Τεκμηρίων: Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)

Σχεδιασμός: Aton – Έφη Ζερβα, Ελένη Μαυροειδή

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θεόδωρος Κωβαίος

ONASSIS EDUCATION

Έφη Τσιότσιου: Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση

Βίκυ Γεροντοπούλου: Συντονίστρια Ωνασείου Βιβλιοθήκης

ONASSIS CULTURE

Αφροδίτη Παναγιωτάκου: Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Χριστίνα Κοσμόγλου: Υπεύθυνη Εκδόσεων

Πληροφορίες έκδοσης

Χρονολογία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Εκδότης: Ίδρυμα Ωνάση

Γλώσσα: Ελληνικά

Σελίδες: 597

Διαστάσεις: 21×28

Είδος: Έντυπη έκδοση

Περιγραφή: Σκληρό εξώφυλλο, πλούσιο οπτικό υλικό

ISBN: 978-618-85928-7-2

Τιμή: 48€

Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης.

 

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος» | Δρ Ελένη Κουρμαντζή – Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του. | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού