Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

18 καθημερινές συνήθειες που αποδεδειγμένα σας κάνουν πιο έξυπνους

Η νοημοσύνη σας μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί μέσα από συνεπείς συνήθειες και πρακτικές.



Εδώ είναι 18 καθημερινές συνήθειες που η έρευνα δείχνει ότι μπορούν να ενισχύσουν τις γνωστικές σας ικανότητες και να σας κάνουν εξυπνότερους με την πάροδο του χρόνου.

1. Διαβάστε ποικίλο υλικό κάθε μέρα.

Η μεγάλου εύρους ανάγνωση σάς εκθέτει σε νέες ιδέες και πληροφορίες, ενισχύοντας τη βάση γνώσεων και το λεξιλόγιό σας. Προσπαθήστε να διαβάζετε από διάφορα είδη και θέματα, όπως μυθοπλασία, μη μυθοπλασία, ειδήσεις και ακαδημαϊκά άρθρα. Αυτή η συνήθεια βελτιώνει την κατανόηση, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα εκθέτοντας τον εγκέφαλό σας σε διαφορετικές προοπτικές και στυλ γραφής.

2. Ασκηθείτε στον Διαλογισμό και σε πρακτικές mindfulness.

Ο τακτικός διαλογισμός επίγνωσης μπορεί να βελτιώσει την εστίαση, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη γνωστική ευελιξία. Ακόμη και μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο εύρος της προσοχής και στη συναισθηματική ρύθμιση. Αυτή η πρακτική σας βοηθά να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεών σας, οδηγώντας σε καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

3. Ασκηθείτε τακτικά.

Η σωματική άσκηση δεν είναι μόνο καλή για το σώμα σας, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Η τακτική αερόβια άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προωθεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες. Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να αποκομίσετε αυτά τα γνωστικά οφέλη.

4. Μάθετε μια νέα γλώσσα.

Η μελέτη μιας νέας γλώσσας προκαλεί τον εγκέφαλό σας με μοναδικούς τρόπους, βελτιώνοντας τη μνήμη, τις ικανότητες πολλαπλών εργασιών και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Ακόμη και το να ξοδεύετε μόλις 15-20 λεπτά την ημέρα σε εφαρμογές ή πόρους εκμάθησης γλωσσών μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου. Η διγλωσσία έχει συνδεθεί με την καθυστερημένη έναρξη της γνωστικής έκπτωσης στη μετέπειτα ζωή.

5. Λύστε παζλ ή παίξτε παιχνίδια στρατηγικής.

Η ενασχόληση με παζλ, σταυρόλεξα, Sudoku ή παιχνίδια στρατηγικής όπως το σκάκι μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να βελτιώσει τη μνήμη εργασίας και να ενισχύσει την ταχύτητα επεξεργασίας. Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν τον εγκέφαλό σας να σκεφτεί με νέους τρόπους, ενισχύοντας τη γνωστική ευελιξία και την αναλυτική σκέψη.

6. Γράψτε τακτικά.

Η γραφή, είτε πρόκειται για ημερολόγιο, είτε για δημοσίευση ιστολογίου, είτε για δημιουργική γραφή, βοηθά στην οργάνωση των σκέψεων, βελτιώνει την ανάκληση της μνήμης και ενισχύει τις δεξιότητες επικοινωνίας. Η πράξη της έκφρασης των σκέψεων με λέξεις ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και μπορεί να οδηγήσει σε καθαρότερη σκέψη και καλύτερη άρθρωση των ιδεών.

7. Διδάξτε ή εξηγήστε έννοιες σε άλλους ανθρώπους.

Το να εξηγείτε ιδέες στους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν είστε ειδικός, ενισχύει τη δική σας κατανόηση και βοηθά στον εντοπισμό κενών στις γνώσεις σας. Αυτή η πρακτική, γνωστή ως «φαινόμενο του προστατευόμενου», ενισχύει την ικανότητά σας να καταρρίπτετε περίπλοκες έννοιες και να επικοινωνείτε καθαρά, και τα δύο είναι σημάδια ευφυΐας.

8. Εξασκηθείτε στην ενεργή ανάκληση.

Αντί να ελέγχετε παθητικά τις πληροφορίες, δοκιμάστε ενεργά τον εαυτό σας σε αυτά που έχετε μάθει. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σύνοψη βασικών σημείων από τη μνήμη μετά την ανάγνωση ενός άρθρου ή την προσπάθεια εξήγησης μιας έννοιας χωρίς αναφορά σε σημειώσεις. Η ενεργή ανάκληση ενισχύει τη μνήμη και εμβαθύνει την κατανόηση.

9. Συμμετέχετε σε τακτική κοινωνική αλληλεπίδραση.

Οι ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις διεγείρουν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και σας εκθέτουν σε διαφορετικές προοπτικές. Η συμμετοχή σε συζητήσεις μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας να διατυπώνετε σκέψεις, να εξετάζετε διαφορετικές απόψεις και να σκέφτεστε κριτικά για πολύπλοκα ζητήματα.

10. Να μαθαίνετε μια νέα δεξιότητα τακτικά.

Η συνεχής πρόκληση του εαυτού σας να μάθει νέες δεξιότητες, είτε πρόκειται για το παίξιμο ενός οργάνου, είτε για την κωδικοποίηση, είτε για μια χειροτεχνία, δημιουργεί νέα νευρωνικά μονοπάτια στον εγκέφαλο. Αυτή η νευροπλαστικότητα είναι το κλειδί για τη διατήρηση και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Η διαδικασία απόκτησης νέων δεξιοτήτων ενισχύει επίσης τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και τονώνει την αυτοπεποίθηση.

11. Εφαρμόστε την καλή υγιεινή του ύπνου.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία, την εδραίωση της μνήμης και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον ύπνου σας είναι ευνοϊκό για ξεκούραση. Ο σωστός ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται πληροφορίες, να δημιουργεί νέες συνδέσεις και να προετοιμάζεται για τις γνωστικές προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

12. Μείνετε ενυδατωμένοι.

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας. Κάντε συνήθεια να πίνετε νερό τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

13. Ασχοληθείτε σε βαθιά, εστιασμένη εργασία.

Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για βαθιά, αδιάκοπη εργασία σε δύσκολες εργασίες. Αυτή η πρακτική, που συχνά αποκαλείται «βαθιά δουλειά», ενισχύει τις ικανότητές σας y να συγκεντρωθείτε, να λύσετε σύνθετα προβλήματα και να παράγετε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας. Ενισχύει τους μυς της εστίασής σας και βελτιώνει τη συνολική γνωστική απόδοση.

14. Εξασκηθείτε στο Mindful Eating.

Δώστε προσοχή στο τι τρώτε και πώς αυτό επηρεάζει τη γνωστική σας λειτουργία. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου. Η προσεκτική διατροφή περιλαμβάνει επίσης την παρουσία κατά τη διάρκεια των γευμάτων, η οποία μπορεί να βελτιώσει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ωφελώντας έμμεσα τη γνωστική λειτουργία.

15. Αναζητήστε νέες εμπειρίες.

Η τακτική έκθεση σε νέες εμπειρίες, περιβάλλοντα ή πολιτισμούς προκαλεί τον εγκέφαλό σας να προσαρμοστεί και να μάθει. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να ακολουθήσετε μια διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά ή τόσο το να ταξιδέψετε σε νέα μέρη. Οι νέες εμπειρίες δημιουργούν νέες νευρικές συνδέσεις, ενισχύοντας τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα.

16. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη.

Η τακτική αναγνώριση πραγμάτων για τα οποία είστε ευγνώμονες μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία. Μια θετική νοοτροπία δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για μάθηση και γνωστική ανάπτυξη. Προσπαθήστε να γράψετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα για να καλλιεργήσετε αυτή τη συνήθεια.

17. Περιορίστε το Multitasking.

Αν και μπορεί να φαίνεται παραγωγικό, το multitasking μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει τη γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, εξασκηθείτε να εστιάζετε σε μία εργασία τη φορά. Αυτό βελτιώνει τη συγκέντρωση, μειώνει το άγχος και επιτρέπει τη βαθύτερη ενασχόληση με κάθε εργασία, οδηγώντας σε καλύτερη συνολική γνωστική απόδοση.

18. Σκεφτείτε τη μάθησή σας.

Στο τέλος κάθε μέρας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε τι έχετε μάθει. Αυτή η πρακτική, που μερικές φορές ονομάζεται «μετα-μάθηση», βοηθά στην εδραίωση νέων πληροφοριών, στον εντοπισμό περιοχών για βελτίωση και στην ενίσχυση της αυτογνωσίας. Σας επιτρέπει επίσης να αναγνωρίζετε πρότυπα στη μάθησή σας, καθιστώντας τη μελλοντική μάθηση πιο αποτελεσματική και αποτελεσματική. 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Βελτιώστε τη ζωή σας, λέγοντας αντίο σε αυτές τις 12 συμπεριφορές

Εάν θέλετε πραγματικά να μεταμορφώσετε τη ζωή σας και να απελευθερώσετε πλήρως τις δυνατότητές σας, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε ορισμένες συνήθειες που μπορεί να σας εμποδίζουν.

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μην εστιάζεις σε ό,τι τελειώνει, μάθε να καλωσορίζεις ό,τι έρχεται!

Summer ending blues? Όχι πια! Δες πώς να αποφύγεις τη μελαγχολία για το τέλος του καλοκαιριού

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Θέλετε να βελτιώσετε την τύχη σας; Υιοθετήστε αυτές τις πρακτικές

Συμβουλές νοοτροπίας που θα φέρουν την τύχη με το μέρος σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου

Υπερασπίστε με διπλωματία τα συμφέροντα και τα κεκτημένα σας στην αγάπη

ΣΠΙΤΙ

10 τρόποι για να διακοσμήσετε φθινοπωρινά το υπνοδωμάτιό σας

Cosy ιδέες για να μεταμορφώσεις την κρεβατοκάμαρά σου σε μια φθινοπωρινή όαση.

CELEBS

Naomi Campbell: Η γεμάτη αιχμές βράβευσή της από την Anna Wintour

Η σιδηρά κυρία της μόδας και η μαύρη γαζέλα σε μια αμήχανη στιγμή.