Skip to main content

SEX

Το πορνό "καίει" τον εγκέφαλο!

Οι άνδρες που περνούν πολλές ώρες βλέποντας πορνογραφικές ταινίες παρουσιάζουν μειωμένη φαιά ουσία, δείχνει νέα έρευνα.


Μαρία Μυλωνά

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ανάπτυξης Max Planck στο Βερολίνο εξέτασαν 64 άνδρες 21-45 ετών με «ένα μεγάλο εύρος κατανάλωσης πορνογραφίας».

Pixel

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εθελοντές δεν ενημερώθηκαν εξ αρχής για τη φύση του πειράματος -οι ερευνητές τους είπαν μόνο ότι πρόκειται για «επιστημονική μελέτη που περιλαμβάνει μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας». 

Σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, οι εθελοντές ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα για την πορνογραφία -και κανείς δεν παραιτήθηκε από τη μελέτη.

Pixel

Οι 64 άνδρες απάντησαν σε ερωτηματολόγια και κλήθηκαν να κοιτάξουν εικόνες από πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους, ή εικόνες ανθρώπων να γυμνάζονται, ενώ ταυτόχρονα η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγραφόταν με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας. 

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry, μια επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι «ο όγκος της φαιάς ουσίας στον δεξιό κερκοφόρο πυρήνα του ραβδωτού σώματος είναι μικρότερη με την υψηλή χρήση πορνογραφίας».

Παραμένει άγνωστο αν η πορνογραφία συρρικνώνει τη φαιά ουσία, ή αν τα άτομα με λίγη φαιά ουσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αυξημένη ροπή στο πορνό. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει και κάποιος άλλος παράγοντας που συνδέει τα δύο φαινόμενα -ίσως για παράδειγμα τα άτομα με λιγότερη φαιά ουσία ήταν πιθανότερο να απαντήσουν με ειλικρίνεια για τις προτιμήσεις τους.

Οι ερευνητές ωστόσο προχωρούν στην υπόθεση ότι «τα άτομα με μειωμένο όγκο στο ραβδωτό σώμα ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερη εξωτερική διέγερση για να νιώσουν απόλαυση».

Πηγή: http://www.psyhealth.gr/

Διαβάστε επίσης

SEX

Μην αφήνετε την ερωτική ικανοποίηση να πέφτει θύμα του τρόπου ζωής σας

Πώς να βάλετε ξανά το σεξ στην καθημερινότητά σας ως ζευγάρι όταν οι ρυθμοί σβήνουν τη φλόγα

SEX

Ερωτογενείς ζώνες αντρών

Τα πιο ευαίσθητα σημεία για να φιλήσεις έναν άντρα

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 21 Μαΐου

Κάντε τις επιλογές σας υπακούοντας μόνο στις δικές σας ανάγκες

SINGLES

Πώς να προσελκύεις αυτούς που θες στη ζωή σου

15 συμπεριφορές κλειδιά που θα σε φέρουν πιο κοντά με τους άλλους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Αυτό είναι το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCha

Από 27 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2024! Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου