Skip to main content

INTERVIEW

Χρήστος Νικολόπουλος: «O μαγικός μου κόσμος είναι η μουσική»

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο χρυσός συνθέτης, ο... γιος του Ζαμπέτα, ανοίγει την καρδιά του στο allyou.gr και τον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση της βιογραφίας του.



Θα μπορούσαμε να του κάνουμε ερωτήσεις που -στη δημοσιογραφική πιάτσα- θεωρούνται πιασάρικες. Που θα βγάλουν "είδηση", την οποία θα αναπαράγουν εκπομπές που ασχολούνται με το gossip.

Θα ήταν εύκολο για εμάς να τον ρωτήσουμε για το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, που είναι η πιο... must ερώτηση αυτήν την εποχή.

Εμείς ωστόσο επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Γιατί όταν απέναντί σου έχεις τον Χρήστο Νικολόπουλο, ένα από τα "ιερά τέρατα" της ελληνικής μουσικής, για την πορεία του οποίου θα μπορούσες να γράψεις κείμενο 10.000 λέξεων, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρκείσαι στα λαμπρά μουσικά πεπραγμένα του.

Κι αυτό διότι, σκοπός του δημοσιογράφου είναι να πληροφορήσει έστω και αυτόν τον 1 στους 1.000 που δεν γνωρίζει το έργο του, για το πόσο σημαντικά πράγματα έχει κάνει στην 50χρονη καριέρα του στην ελληνική μουσική.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος στην αποκλειστική του συνέντευξη στο allyou.gr μίλησε για τα μουσικά πεπραγμένα του με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του που θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στις 19.00, στο Εθνικό Iστορικό Μουσείο.

H ενασχόλησή σας με τη μουσική πως προέκυψε; Είχατε το μικρόβιο από μικρό παιδί;

Από πολύ μικρός είχα ταλέντο και μία τάση προς τη μουσική. Συγκεκριμένα, από 12 ετών. Πάντα πήγαινα κοντά στους μουσικούς και σιγά σιγά βρέθηκε ένα μπουζούκι στο σπίτι μου, που το είχε πάρει ο αδερφός μου. Κατόπιν πήγα σε μία σχολή στην Αλεξάνδρεια, στον τόπο καταγωγής μου. Εν συνεχεία, άρχισα να παίζω καλύτερα, με πήραν σε συγκροτήματα και άρχισα να παίζω σε πανηγύρια, πριν πάρω την απόφαση να έρθω στην Αθήνα.

Πώς ήταν τα πρώτα σας χρόνια στην Αθήνα; Φαντάζομαι ότι θα ήταν δύσκολα, δεδομένου ότι είχατε έρθει... αμούστακο παιδί, χωρίς πολλές γνωριμίες, βρισκόμενος ξαφνικά από το χωριό σας σε μία μεγαλούπολη.

Ναι πράγματι, τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα ήταν αρκετά δύσκολα. Αλλά είχα έρθει για να βρω την μουσική μου τύχη και δεν σκόπευα να καταθέσω τα όπλα. Άρχισα να συχνάζω στο καφενείο των μουσικών που βρισκόταν στη Βεραντζέρου και αφού με άκουσαν κάποιοι παλιότεροι μουσικοί, μου έκλεισαν τις πρώτες μου δουλειές στην πρωτεύουσα.

Από μικρός συνηθίζατε να γράφετε τραγούδια ή το ανακαλύψατε στην πορεία;

Άρχισα να πρωτογράφω τραγούδια όταν ήρθα στην Αθήνα. Είχα ένα φίλο ο οποίος έγραφε και είπα και εγώ να δοκιμάσω. Πάντως τραγούδια, με όλη τη σημασία της λέξης, έγραψα πολύ αργότερα, όταν συναντήθηκα με τον Αγγελόπουλο, τον Καζαντζίδη και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η μουσική είναι ένα πολύ δημιουργικό πράγμα. Εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη μουσική, είμαστε εξαιρετικά τυχεροί -και ειδικά εγώ που έμελλε να εξελιχτώ σε δεξιοτέχνη του μπουζουκιού- γιατί ζούμε μέσα σε αυτόν τον μαγικό της κόσμο και εισπράττουμε τη χαρά της μουσικής.

Έχετε συνεργαστεί με ιερά τέρατα του λαϊκού πενταγράμμου. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αν και όπως σου είπα τα πρώτα μου χρόνια στην Αθήνα ήταν αρκετά δύσκολα, στη συνέχεια είχα την τύχη να συνεργαστώ με μεγάλους καλλιτέχνες, που έχουν γράψει ο καθένας τη δική του ιστορία στον χώρο της μουσικής. Δύο χρόνια αφότου ήρθα, δηλαδή από το 1965 και έπειτα, άρχισα να συνεργάζομαι με όλους αυτούς.

Ποιον μπουζουξή είχατε ως πρότυπο; Θα θαυμάζατε φυσικά τον αείμνηστο Ζαμπέτα…

Βασικά τον Χιώτη είχα ως πρότυπο, ωστόσο με τον Ζαμπέτα συναντήθηκα μετά και γίναμε αχώριστοι. Παίζαμε μαζί στα νυχτερινά κέντρα, στις ελληνικές ταινίες που έγραψαν ιστορία και μάλιστα σε έναν από τους τελευταίους δίσκους που είχε βγάλει, ένα τραγούδι μού το είχε αφιερώσει, τονίζοντας ότι το αφιερώνω στον «… γιο μου».

Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, θα αλλάζατε κάτι; Έχετε μετανιώσει για κάτι;

Όχι δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα. Νιώθω ότι ήμουν πολύ τυχερός για την πορεία που είχα, για την καταξίωση που γνώρισα από τον κόσμο και γενικά από τη σταδιοδρομία μου. Παράλληλα, έκανα μία όμορφη οικογένεια και παιδιά, επομένως όλα πήγαν κατ΄ευχήν. Οπότε γιατί να αλλάξω κάτι;

Ο Χρήστος Νικολόπουλος ως οικογενειάρχης, ως πατέρας, ως σύζυγος, πως είναι; Είναι αυστηρός καθόλου;

Όχι καθόλου αυστηρός δεν είμαι… Χαίρομαι τις στιγμές που ζω με τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και νιώθω ευτυχισμένος. Απλά είμαι λίγο παραδοσιακός.

Από πότε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Χρήστος Νικολόπουλος βγήκε μπροστά και άρχισε να γίνεται και ερμηνευτής;

Από τότε που ξεκίνησα, τραγουδούσα ακόμη και μαζί με τον Καζαντζίδη. Απλά δεν ήθελα να γίνει κανονικός τραγουδιστής. Βέβαια, σε ένα δίσκο που έκανα, στον οποίο συμμετείχαν και άλλοι τραγουδιστές, λειτούργησα ως κανονικός τραγουδιστής και μάλιστα έκανα επιτυχία κι ένα τραγούδι, το «και φούμα φούμα».

Υπάρχει κάποιο τραγούδι από αυτά που έχετε γράψει και έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες, το οποίο το ξεχωρίζετε;

Ναι υπάρχει. Είναι το «Των Αγγέλων τα μπουζούκια». Το αγαπώ ιδιαίτερα, καθώς είναι βιωματικό, μιλάει για φίλους και έχει μεταφορική έννοια.

Ποιους τραγουδιστές της νέας γενιάς θαυμάζετε; Για να πάμε και στο σήμερα…

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα καλών τραγουδιστών. Ο καθένας βέβαια υπηρετεί έναν συγκεκριμένο χώρο. Πάντως έχουμε τραγουδιστές. Ένας από τους τραγουδιστές που θαυμάζω και με τον οποίο τυχαίνει να συνεργάζομαι τώρα είναι ο Αντώνης Ρέμος.

Έχετε ζήσει στιγμές απόλυτης δόξας στην πάλαι ποτέ κραταιά νυχτερινή Αθήνα και τώρα βλέπετε τον πολύ τον κόσμο να μην μπορεί, λόγω οικονομικής στενότητας, να βγει έξω να διασκεδάσει. Πως αισθάνεστε με αυτό το γεγονός;

Το σημερινό τοπίο είναι πολύ άσχημο. Εμείς στον κλάδο μας έχουμε πληγεί όσο λίγοι. Τα πνευματικά μας δικαιώματα έχουν πέσει στο 20%, ενώ εμφανιζόμαστε δύο φορές την εβδομάδα και τη μία μπορεί και να μην πληρωθούμε κιόλας. Είναι πολύ δύσκολα για εμάς, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο φυσικά. Εμείς έχουμε κι άλλο ένα κακό που δεν είναι άλλο από το ίντερνετ, στο οποίο όποιος θέλει μπαίνει και ακούει τα τραγούδια και γίνεται κλεπταποδόχος. Μας κλέβουν νόμιμα.

Πιστεύετε ότι το internet έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της δισκογραφίας;

Βέβαια, γιατί αν δεν αγοράζει ο κόσμος το cd ώστε να βγάζει χρήματα η εταιρία και να προχωράει και σε άλλες δουλειές, αυτό συνιστά κρίση. Βέβαια και κάποιοι από τον χώρο μας φταίνε για την υπάρχουσα κατάσταση…

Αυτόν τον καιρό εμφανίζεστε στο Διογένης με τον Αντώνη Ρέμο, τη Φωτεινή Δάρρα και πλειάδα άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών. Πείτε μας δύο λόγια για αυτή τη μουσική συνύπαρξη…

Εγώ για αρκετά χρόνια δεν εμφανιζόμουν σε νυχτερινά κέντρα από επιλογή. Έχω τη δυνατότητα να κάνω τις επιλογές μου και γι’ αυτόν τον λόγο έκανα μόνο συναυλίες. Όσον αφορά αυτή τη δουλειά στο Διογένης, μου άρεσε ιδιαίτερα η πρόταση που μου έγινε. Πρώτον γιατί ο χώρος μου αρέσει και δεύτερον διότι ο Ρέμος είναι φίλος μου, ψαρεύουμε μάλιστα κάποιες φορές τα καλοκαίρια, και ήθελα να συνεργαστούμε. Περνάμε πάρα πολύ ωραία, νιώθω την εκτίμηση από τους άλλους τραγουδιστές και καλλιτέχνες που είναι στο σχήμα, οπότε δεν μετανιώνω για την επιλογή να πω το «ναι» σ’αυτήν την πρόταση.

Γιατί ο κόσμος να επιλέξει το Διογένης για τη διασκέδαση του; Τι διαφορετικό προσφέρει το εν λόγω πρόγραμμα;

Κατά πρώτον ο χώρος, που έχει μετατραπεί σε μουσική σκηνή, είναι εξαιρετικός. Δεύτερον οι μουσικοί που παίζουν είναι εξαιρετικοί, όπως και οι τραγουδιστές. Γενικά στο Διογένης υπάρχει μουσικός πλούτος. Και αν έρθει ο κόσμος θα το αντιληφθεί αυτό…

Και μία τελευταία ερώτηση κύριε Νικολόπουλε...Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει η βιογραφία σας. Πως αισθάνεστε γι' αυτό το γεγονός;

Αισθάνομαι πολύ περήφανος γιατί σε αυτό το βιβλίο βρίσκεται όλη μου η ζωή. Πρόκειται για μία προσεγμένη δουλειά και ελπίζω να το αγαπήσει ο κόσμος.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024