Skip to main content

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλα τα χρήσιμα tips για να το κάνετε σωστά.



Τα μαύρα στίγματα, μαζί με τις κηλίδες, τους ορατούς πόρους και τη μελάγχρωση, είναι από τους μεγαλύτερους σκοπέλους στην ομορφιά.

Εάν παλεύετε με τα μικρά στίγματα για χρόνια, μπορεί να μην έχετε καταλήξει στη βασική αιτία. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιείτε προϊόντα που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Και με τους μύθους που προσφέρονται στο Διαδίκτυο ως συμβουλή, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι αλήθεια.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαύρα στίγματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Οι πιθανότητες είναι ότι αν έχετε ωοθυλάκια θα έχετε και μερικά μαύρα στίγματα. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα περιορίσετε εάν σας προκαλούν ενοχλήσεις.

Λοιπόν, ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών που μοιράστηκαν τις εμπιστευτικές τους γνώσεις σχετικά με το γιατί τα παθαίνουμε και το πιο σημαντικό πώς να απαλλαγούμε από τα μαύρα στίγματα.

Τι είναι τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα είναι τα μικρά μπλοκαρισμένα ωοθυλάκια στο δέρμα που μοιάζουν με μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες. Πήραν το όνομά τους λόγω του χρώματός τους, ωστόσο ένας μύθος είναι ότι τα μαύρα στίγματα είναι μαύρα επειδή είναι γεμάτα βρωμιά. Ο λόγος που τα μαύρα στίγματα φαίνονται μαύρα είναι επειδή όλα τα έλαια σε αυτά οξειδώνονται. Δεν είναι η βρωμιά που είναι μαύρη, είναι απλώς οξειδωμένο λάδι.

Η μύτη τείνει να είναι πιο ευαίσθητη στα μαύρα στίγματα, καθώς έχει πολλά τριχοθυλάκια και παράγει περισσότερη λιπαρότητα από άλλα μέρη του προσώπου. Η μύτη έχει επίσης σχισμές, ενώ άλλα σημεία του προσώπου είναι πιο επίπεδα.

Τι προκαλεί τα μαύρα στίγματα;

Ουσιαστικά τα μαύρα στίγματα είναι βουλωμένα ωοθυλάκια. Οφείλονται σε έναν συνδυασμό υπερβολικών ελαίων και νεκρών κυττάρων του δέρματος που εγκλωβίζονται στους πόρους σας. Το δέρμα μας πέφτει φυσικά κατά τη διάρκεια του δερματικού κύκλου, αλλά αν αυτά τα κύτταρα του δέρματος δεν είναι σε θέση να αποκολληθούν σωστά (ή αν δεν βοηθηθούν μαζί με λίγη απολέπιση) μπορεί να παγιδευτούν, οδηγώντας σε μαύρα στίγματα. Ομοίως, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση: foundation, concealers, εξαιρετικά πλούσιες κρέμες προσώπου κ.λπ. μπορούν να συσσωρευτούν στους πόρους και να αναμειχθούν με το λάδι που οδηγεί σε συμφόρηση.

Τα μαύρα στίγματα είναι ένα κοινό πρόβλημα που βλέπουμε όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέρμα μπορεί να χάσει τα φυσικά του λιπίδια και να γίνει ξηρό και ερεθισμένο. Για να αντισταθμιστεί, το δέρμα υπερτονίζεται, παράγοντας υπερβολική λιπαρότητα, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει σπυράκια. Κατά τους θερμότερους μήνες, το δέρμα τείνει να γίνεται πιο λιπαρό και ως αποτέλεσμα, η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε φράξιμο των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα τα μαύρα στίγματα.

Γιατί έχουμε τόσα μαύρα στίγματα;

Εάν είστε πιο επιρρεπείς στα μαύρα στίγματα ή αν διαπιστώσετε ότι είχατε ξαφνικά εισροή, μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι.

Παραγωγή λαδιού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το δέρμα σας παράγει φυσικά λάδι, γνωστό ως σμήγμα, το οποίο το διατηρεί ενυδατωμένο. Ωστόσο, οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες μπορούν να παράγουν πάρα πολύ λάδι, αυξάνοντας την πιθανότητα φραγμένων πόρων.

Νεκρά κύτταρα δέρματος

Ομοίως, το δέρμα σας ανανεώνεται συνεχώς, αποβάλλοντας παλιά κύτταρα του δέρματος για να ανοίξει ο δρόμος για νέα. Εάν αυτά τα νεκρά κύτταρα δεν αποκολληθούν σωστά, μπορούν να συσσωρευτούν και να συμβάλουν σε φραγμένους πόρους.

Ορμονικές αλλαγές

Υπάρχει λόγος που τα μαύρα στίγματα μπορούν να απογειωθούν κατά την εφηβεία ή σε ορισμένες περιόδους του μήνα. Οι διακυμάνσεις των ορμονών, ιδιαίτερα των ανδρογόνων [ορμόνες του φύλου], μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ελαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έφηβοι και οι γυναίκες είναι συχνά πιο επιρρεπείς στα μαύρα στίγματα, ειδικά κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή όταν χρησιμοποιούν ορισμένους τύπους αντισυλληπτικών.

Τρόπος ζωής και περιβάλλον

Φυσικοί και ψυχικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας. Για παράδειγμα, η διατροφή, το άγχος, η υγρασία και η ρύπανση μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Ο ιδρώτας μπορεί επίσης να αναμιχθεί με τα έλαια και τα κύτταρα του δέρματος, κάνοντας την κατάσταση πιο κολλώδη, κυριολεκτικά.

Ακατάλληλη περιποίηση δέρματος

Έπειτα, υπάρχει ο δικός μας ενεργός ρόλος στην κατάσταση – ιδιαίτερα αν πειραματιζόμαστε με τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Η χρήση λάθος προϊόντων περιποίησης μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Οι βαριές, φαγεσωρογόνες κρέμες (φράζοντας τους πόρους) ή ο μη σωστός καθαρισμός του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα μαύρα στίγματα.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τα μαύρα στίγματα μου;

Εάν θέλετε πραγματικά να νικήσετε τα μαύρα στίγματα, ζητήστε από τον δερματολόγο ή τον επαγγελματία γιατρό σας να χρησιμοποιήσει έναν comedone extractor (εάν έχετε περάσει πολλές ώρες με τα βίντεο του Dr Pimple Popper, θα ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε εδώ). Αυτοί οι εξολκείς χρησιμοποιούν μικρούς μεταλλικούς βρόχους στην άκρη ενός ραβδιού για να προσθέσουν πίεση γύρω από το σπυράκι και να σπρώξουν τα υπολείμματα προς τα έξω.

Η διαφορά ανάμεσα στους ειδικούς και σε εσάς, είναι ότι γνωρίζουν τις καλύτερες τεχνικές για να απομακρύνουν τα μαύρα στίγματα χωρίς να προκαλέσουν ουλές ή ζημιές στο περιβάλλον δέρμα. Συχνά θα αχνίσουν πρώτα το δέρμα σας για να χαλαρώσουν τα πράγματα. Και, αν χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους, χρησιμοποιούν μια μέθοδο κύλισης με το μαξιλάρι των δακτύλων τους για να απαλύνουν απαλά τα μαύρα στίγματα. Τα νύχια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για σφίξιμο.

Δεν συνηγορούν στο να πιέζετε μόνοι σας τα μαύρα στίγματα, καθώς μπορείτε πραγματικά να διακινδυνεύσετε να σπρώξετε τα μαύρα στίγματα πιο βαθιά στο δέρμα. «Όταν προσπαθείτε να αφαιρέσετε τα μαύρα στίγματα, είναι σημαντικό να μην τα πιέζετε ή να μην τα πιέζετε επιθετικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές ή μόλυνση. Αντ' αυτού, επιλέξτε μια ήπια προσέγγιση με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας για συνταγογραφούμενες θεραπείες ενδυνάμωσης. Μια συνεπής ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και οι λωρίδες πόρων με μέτρο μπορούν να τα αφαιρέσουν.

Πώς να αποτρέψετε τα μαύρα στίγματα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα μαύρα στίγματα είναι να αποτρέψετε εξαρχής το μπλοκάρισμα των ωοθυλακίων. Για αυτό, η απολέπιση είναι το κλειδί, καθώς αφαιρεί τη βρωμιά, το υπερβολικό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος προτού να έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στα ωοθυλάκια. Η απολέπιση αφαιρεί αυτό το ανώτερο στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Έτσι αποτελεσματικά, εμποδίζετε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των παλιών κυττάρων του δέρματος, της βρωμιάς και του μακιγιάζ, να μπλοκάρουν μέσα σε αυτό το ανώτερο στρώμα των πόρων.

Προσέξτε μόνο να μην κάνετε υπερβολική απολέπιση. Μην ξεγελιέστε και πιστεύετε ότι η απολέπιση του δέρματός σας πολλές φορές την εβδομάδα θα το κάνει καλύτερο, ή πιο γρήγορο – δεν θέλετε να τονώσετε υπερβολικά ή να το ευαισθητοποιήσετε, καθώς αυτό θα είναι αναποτελεσματικό. Εάν το δέρμα σας τείνει να είναι πιο ευαίσθητο, ξηρό ή αντιδραστικό, χαλαρώστε κάνοντας απολέπιση μόνο μία φορά την εβδομάδα και αυξήστε τη συχνότητα ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας.

Σαλικυλικό οξύ

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπεύσετε τα μαύρα στίγματα είναι με το σαλικυλικό οξύ. Είναι ένα BHA (βήτα υδροξυ οξύ) και το μόνο οξύ που είναι ελαιοδιαλυτό. Λειτουργεί στους πόρους και διασπά τα νεκρά παγιδευμένα κύτταρα και το υπερβολικό σμήγμα – και όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια, έχει υπέροχα αποτελέσματα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

AHA

Τα AHA (άλφα-υδροξυ-οξέα) είναι πολύ καλά για τη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων – αναζητήστε γλυκολικά οξέα και γαλακτικά οξέα. Τα AHA προάγουν την απολέπιση και την απολέπιση του δέρματος (όπως το σαλικυλικό), γυαλίζοντας το νεκρό δέρμα στο επίπεδο της επιφάνειας. Το γαλακτικό οξύ, ειδικότερα, είναι ένα από τα πιο ήπια χημικά απολεπιστικά, καθώς ενυδατώνει όσο πάει. Επομένως, εάν το δέρμα σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Ή, βρείτε ένα καθαριστικό που συνδυάζει τόσο σαλικυλικό οξύ όσο και γαλακτικό οξύ.

Αζελαϊκό οξύ

Το αζελαϊκό οξύ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα AHA διεισδύοντας στο δέρμα και διασπώντας τα περιεχόμενα των φραγμένων πόρων, αλλά είναι πιο κατάλληλο για άτομα με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα. Σκοτώνει επίσης τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή και το σχηματισμό πύου στην ακμή.

Ρετινόλη

Αν νομίζατε ότι η ρετινόλη είναι καλή μόνο στις ρυτίδες, η ικανότητά της να επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση την καθιστά ένα ήρωα συστατικό για την αποφράξεις των πόρων. Βοηθά στην αποκόλληση των κυττάρων του δέρματος, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα χωρίς να μπλοκάρουν. Τα τοπικά ρετινοειδή μπορούν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, αποτρέποντας φραγμένους πόρους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής ελαίου με μακροχρόνια χρήση. Απλώς να γνωρίζετε ότι η ρετινόλη μπορεί να πάρει το δέρμα ένα λεπτό για να συνηθίσει, γι' αυτό εισάγετέ την αργά και είναι καλύτερο να την χρησιμοποιείτε τα βράδια που δεν έχετε χρησιμοποιήσει επίσης απολεπιστικό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το παρακάνετε.

Τα μαύρα στίγματα θα φύγουν φυσικά;

Μερικά θα το κάνουν αν είναι μόνο στο επίπεδο της επιφάνειας, αλλά άλλα είναι λιγότερο πιθανό να απομακρυνθούν από μόνα τους καθώς είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στο δέρμα. Οι πρακτικές περιποίησης του δέρματος μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη διάρκεια ενός στίγματος. Η γενική καθαριότητα, η μείωση του επιπέδου σμήγματος στο δέρμα, η χρήση αποτελεσματικών προϊόντων περιποίησης δέρματος μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες σχηματισμού μαύρων στιγμάτων και να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τα υπάρχοντα μαύρα στίγματα.

Το καλύτερο πρόγραμμα περιποίησης που πρέπει να ακολουθήσετε για τα μαύρα στίγματα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα, ωστόσο το υποκείμενο πρόβλημα είναι η περίσσεια λαδιού που παράγεται. Έτσι, όποιες θεραπείες κι αν κάνετε, τα μαύρα στίγματα θα αναμορφώνονται πάντα φυσικά κάθε 20 έως 40 ημέρες. Σημαίνει ότι η συνέπεια είναι το κλειδί για τη διατήρηση του προβλήματος και καμία μεμονωμένη θεραπεία δεν μπορεί να τα εξαφανίσει για πάντα. Όπως αναφέρθηκε, κάντε την απολέπιση μέρος της κανονικής σας ρουτίνας (το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό, αλλά μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, στη συνέχεια να το χτίζετε πιο τακτικά από εκεί, εάν το δέρμα σας αισθάνεται άνετα).

Είναι επίσης καλή ιδέα να βάζετε τα πόδια σας ψηλά και να χρησιμοποιείτε μάσκα προσώπου μία φορά την εβδομάδα. Ψάξτε για συστατικά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (που καταπραΰνει), το θείο (που είναι αντισηπτικό και σκοτώνει τα βακτήρια) και τον άνθρακα (που απομακρύνει τα βακτήρια). Χρησιμοποιώντας κάτι σαν μάσκα αργίλου μία φορά την εβδομάδα θα αφαιρέσετε τις ακαθαρσίες από το δέρμα και θα απαλλαγείτε από την υπερβολική λιπαρότητα, καθώς και θα φωτίσει το δέρμα και θα το κάνει να φαίνεται πολύ πιο φρέσκο. Αυτή είναι επίσης μια καλή ιδέα εάν έχετε λιπαρό, ωχρό δέρμα με μαύρα στίγματα, καθώς μπορεί συχνά να φαίνεται αρκετά θαμπό.

Επιπλέον, το βήμα ενυδάτωσης δεν πρέπει να παραλειφθεί. Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρα, αλλά η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική – αν δεν το κάνετε, το δέρμα σας θα αρχίσει να παράγει περισσότερο λάδι για να ενυδατωθεί, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο.

Οι τροφές που καταστρέφουν τα μαύρα στίγματα και που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει στο δέρμα σας. Ως εκ τούτου, δεν βλάπτει να επιλέγετε αντιφλεγμονώδεις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την υπερβολική λιπαρότητα, τα λευκά στίγματα και τους φραγμένους πόρους.

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας μπορεί να σας βοηθήσει, γι' αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τα ζαχαρούχα, αμυλούχα τρόφιμα που μπορούν να ενεργοποιήσουν το προβληματικό δέρμα. Και ο άγριος σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα και ο γαύρος (τα οποία είναι όλα πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3), δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη και προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματός σας. Βοηθούν στη μείωση των χημικών ουσιών του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και τα συνοδά σημεία και συμπτώματα της.

Ομοίως, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β2 θα βοηθήσει στη μείωση του στρες – δοκιμάστε σπανάκι, αμύγδαλα, αυγά και μανιτάρια. 

Διαβάστε επίσης

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Under-eye filler: τι θέλουν οι ειδικοί να γνωρίζετε πριν το δοκιμάσετε

Είναι αυτή η θεραπεία πραγματικά για εσάς;

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Microblanding: Είναι ο τρόπος να πετύχεις τα φρύδια των ονείρων σου;

Το απόλυτο μυστικό ομορφιάς για τέλεια ανανεωμένη εμφάνιση!

Προτεινόμενα

CELEBS

Νικόλαος: Έτσι πέρασε το πρώτο του Πάσχα χωρίς την Τατιάνα Μπλάτνικ

Τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε ο αδερφός του, Παύλος, από την Ανάσταση

CELEBS

Πάσχα 2024: Πού έκανε Ανάσταση η ελληνική showbiz;

Τα ελληνικά νησιά «ψήφισαν» και φέτος oi celebrities

BEAUTY TIPS

3 συχνά λάθη που κάνεις και καταστρέφεις το χρώμα των μαλλιών σου

Το ήξερες ότι αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν τα βαμμένα μαλλιά;